Siirry sisältöön

Maistettu: Meczan Pinot Nero 2004

picture-8-1.jpgPohjois-Italialainen Alto Adigen maakunta osoittaa osuvasti kuinka häilyviä kansallisidentiteetit ovat. Maakunta on nimittäin ennemmin korrekti itävaltalainen kuin intohimoinen italialainen, mikä heijastuu jotakuinkin kaikkeen; aina ruokakulttuurista rakennuksiin, kieleen ja säähän. Alto Adigen viinin kokonaistuotanto on lilliputtimaista, sillä vain 15 prosenttia maakunnan alueesta kelpaa viljelyyn, eikä kaikkea rehevää maata haaskata viinin kaltaiseen nautintoa tuottavaan turhuuteen. Suurin osa Alto Adigen vuoristomaisemissa valmistetusta viinistä kiikutetaan solia pitkin Itävaltaan, jossa se nautitaan suurella innolla.

Alto Adigen kummajaismaakunta tuottaa ennen kaikkea valkoviinejä, mutta myös jonkin verran punaviinejä, kuten Meczan Pinot Nero osoittaa. Tämä mainio punaviini lienee itsekin hieman sekaisin kansallisuudestaan, mikäli etiketin monikielisyyttä haluaa lukea kuin piru raamattua. Onko kyseessä sataprosenttinen pinot nero vai sataprosenttinen blauburgunder, riippunee siitä pitääkö viinin nautiskelija Sissi-elokuvista.

Koska kyseessä on pinot noir (jota nimitellään eri puolella Eurooppaa milloin miksikin) viinin väri ei ole kovin syvä. Tämä ohutkuorinen ja vaikeasti kasvatettava lajike tuppaa tuottamaan vähätanniinisia ja marjaisia viinejä, joita joko rakastaa tai vihaa. Tällä kertaa ei ole kysettäkään, kumpi vaihtoehto on käsissämme.

407307.jpgMeczan pinot neron granaattiin taittava väri paljastaa, että se on ollut tekemisissä hapen kanssa: kevyessä punassa on vuosikertaansa enemmän kypsyyttä. Sen tuoksussa on mausteisuutta, luumua, tammea ja nenään käyvää lakritsia. Suuntuntumaltaan pehmeässä maussa on tummaa marjaisuutta, salonkikelpoiset tanniinit, ja näitä tasapainottamassa mukavaa hapokkuutta. Tämän kaltaiselle viinille elintärkeät hapot tosin nostavat päätään vasta kun punaiset marjat ovat heittäneet piruettinsa makunystyröillä, mikä tekee viinin rakenteesta notkean. Kaiken kaikkiaan tasapainoinen ja tyylikäs esitys, jolla kehtaisi tyynnytellä jopa pinot noiria vihaavaa italialaista viininviljelijää.

2 Comments Post a comment
  1. Aave #

    Tuottaja on itseasiassa J. Hofstätter ja Mezcan kyseisen pinot’n nimi. Join laskettelureissulla saman tuottajan Riserva Mazon pinot’a, joka oli oikein mainio, klassinen ja rypäletyypillinen viini.

    7 huhtikuun, 2008

Trackbacks & Pingbacks

  1. Meerlust pinot noir 2003 « Viinipiru - se vie koko käden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: