Maistettu: Dolcetto d’Alba Lodoli 2007
Viininystävän mahdollisuudet nauttia piemontelaisviinejä paranivat samalla hetkellä kun Alko marssitti ensimmäisen dolcetton valikoimiinsa. Dolcetto on yksi Piemonten tyypillisistä punaisista rypäleistä nebbiolon ja barberan lisäksi, mutta siinä missä nebbiolosta tehtyjä baroloita kutsutaan viinien kuninkaiksi ja barberat nauttivat suurta nostetta, dolcettojen kohdalla ollaan varsin hiljaa. Syykin on yksinkertainen: rypäleessä ei juurikaan ole potentiaalia. Paikalliset kuitenkin rakastavat dolcettoansa ja huuhtelevat sillä alas arkiruokansa, joten miksipä eivät myös härmäläiset.
Lyhyesti virsi kaunis. Dolcetto d’Alba Lodoli (12,98€) on kelpo perusviini: maltillisen hapokas, pyöreä ja luumuisen tumma, mutta sen hinnoittelussa on havaittavissa Piemonte-lisää useamman euron edestä. Viinin ystävän kannalta on ikävä asia, jos Piemonte kehittyy viljelysmaan arvonnousun myötä Italian Bordeaux’ksi, jonka viinit ovat kilpailukykyisiä vain kaikkein kalleimmissa sarjoissa ja jonka arkisten viinien lähtöhinnat ovat kympin kipurajan tuolla puolen, vastineesta viis.
Mikä: Alkon perusvalikoiman ainoa Dolcetto-rypäleestä tehty viini Pohjois-Italiasta
Kenelle: Piemonte-fanaatikolle
Kenelle-ei: Sille, jonka kulutuskäyttäytymistä ohjaa luterilainen etiikka
Hinta vs. Laatu: