Lyon ja Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveaut on nyt testattu useampaan otteeseen, ensimmäisen kerran jo koneessa, lennolla Pariisista pääkallopaikalle. Tässä pari kokemuksen tiimoilta tehtyä asiallista ja asiatonta sivuhuomiota:
- Lyonilaiset ottavat Nouveaunsa vakavasti. Kymmenen edeltävää lasia eivät ole riittävä syy kieltäytymiselle, mikäli joku kaataa sinulle Nouveuata. Kysyttäessä mielipidettä, liioittele Beaujolais-iloasi siekailematta ja väitä että juot raakaa viiniä itse asiassa ympäri vuoden, uudesta vuodesta jouluun.
- Beaujolais-torstaina kävelykadut täyttyvät ihmisistä. Ravintolat myyvät juomaa tynnyreistä lämpölamppujen alla, sekä tarjoavat maistiaisia Lyonin kuuluisista makkaroista. Myös kuumennettu versio viinistä myy hyvin illan viilentyessä, jolloin tunnelma sähköistyy karnevaalimaiseksi.
- Paikallisissa kauppahalleissa härmäläisiin elintarvikkeisiin tottuneelta lähtee järki. Herkkushokkia voi lievittää maistelemalla Nouveauta ilmaiseksi tuottajien esittelytiskeillä. ”Ottaahan monsieur toisenkin lasin?”, kyllä ottaa.
- Kolmen ruokalajin illallinen (14€) + puoli pulloa punaviiniä (8€) + juusto (2€) + kahvi (1€) = 25€, hyvää elämää ilman huonoa omaatuntoa tai mattia kukkarossa.
- Lyonilainen ruoka kuuluu maailman parhaimpiin. Vaikka perinteinen mättö on raskaampaa kuin suonsilmässä painiminen, suosivat paikalliset bouchon-kuppilat melko kevyitä punaviinejä.Yhdistelmä toimii yllättävän hyvin.
- Lyonilaiset moiskauttavat poskisuudelmansa kaksin kappalein, eivät kolmin tai nelin, vaan pusu per poski. Neljä suudelmaa kielii, että olet viettänyt (liikaa) aikaa pariisilaisten seurassa.
- Vuosisadat Pariisin varjossa näkyvät kaupungin kaduilla. Lyonilaiset eivät kärsi pääkaupunkilaisten helmasynneistä, kuten vaatimuksesta hektisyyteen tai sen teeskentelyyn, taukoamattomasta tittelipelistä ja kärpäsen keskittymiskyvystä.
No comments yet