Siirry sisältöön

Viikon viinikysely: saako viineistä kirjoittaa kriittisesti?

Tämän viikon kysely kelluu hiukan toisenlaisilla vesillä. Vaikka aihe ei välttämättä kosketa jokaisen viininystävän arkea, se on ajankohtainen Suomen kaltaisessa nuoressa viinikulttuurissa. Itse kysely löytyy alempaa!

Iltapäivälehtien toimituksissa vitsaillaan, että on olemassa toimittajia ja sitten on urheilutoimittajia, ja siinä missä toimittajalta odotetaan auttavaa suomenkielentaitoa, riippumattomuutta ja kriittistä otetta, urheilutoimittaja menestyy kunhan on tarpeeksi puolueellinen, opettelee suomen sijasta liudan fraaseja ja viljelee huutomerkkejä. Kierosilmäinen saattaa löytää yhtymäkohtia viinikulttuuriin.

Sama koskee sisustuslehtiä, joista opimme, ettei nuorenparin neonvärinen koti ole kammottava osoitus huonosta mausta, vaan ”pirteää ja harkittua sisustamista”, olohuoneeseen kannettu ruosteinen pyörä ”omaperäinen ja rohkea” elementti ja tikkuja syytävä hirsilattia ”rustiikkinen ja tunnelmallinen”. Mikäpä siinä, tyyli tuntuu sopivan sisustuslehtien maailmaan siinä missä oranssit puvuntakit jääkiekkoon.

Siitä en kuitenkaan ole varma, sopiiko moinen kritiikittömyys viinikirjoittamiseen, vaikka sitä laajalti esiintyykin. Mitä mieltä itse olet? Eräs jenkkibloggaaja totesi aiheen tiimoilta bloggaajien konfrenssissa, ettei kirjoittele viinistä lainkaan negatiiviseen sävyyn. Tämä tuottaa moraalisen dilemman: juodessaan huonoa viiniä, hän voisi pelastaa lukijat harmitukselta, muttei tee sitä. Haparoivan järkeilyni mukaan moinen ei ole omiaan ajamaan kuluttajien etua, vaikka se helpottaakin bloggaajan liikkumista taloudellisten etupiirien miinoittamassa viinimaailmassa. Tällainen kritiikin vastainen ote sumentaa viinimaailman läpinäkyvyyttä.

Suomalaisen viinikulttuurin kehittymisen kannalta haitallisinta journalismia lienee sellainen, jossa viini nostetaan reliikin asemaan (vaikka valmistaja itse suhtautuisi siihen kuin perunaan). Kun tämän asenteen yhdistää dispositioon, jossa kriittiseen kirjoittamiseen suhtaudutaan jonkin sortin viinikulttuurin vastaisena sabotaasina, on käsillä tila, jossa viinikulttuuri ei hevillä kukoista. Näinä aikoina Internet on tehnyt maailmasta läpinäkyvän, eikä viinistä kannata tehdä vanhentuneiden ideoiden suojelukohdetta. Itse uskon, että sellaiset romanttiset illuusiot, jotka hyödyttävät kaikkia paitsi kuluttajia, ovat tehtyjä tampattaviksi, vaikka siinä pölyä lentääkin.

7 Comments Post a comment
 1. Anonyymi #

  Mun mielestä sulla on pointti, Piru.

  Teatteriesityksestä tai kirjasta tai konsertista ei ehkä pitäisi kirjoittaa sellaisen, jolla ei ole mitään hyvää sanottavaa esityksestä/tekstistä, mutta viineistä voi kirjoittaa.

  1 joulukuun, 2008
 2. Nimetön #

  Viineistähän kirjoittavatkin jo kaikenmaailman besserwisserit ja wannabeet, joten ei kai sillä mitään väliä ole kuka kirjoittaa ja mitä.

  2 joulukuun, 2008
 3. Nimetön #

  Tottakai saa kirjoittaa kriittisesti ja pitääkin, mutta tekstistä pitää ilmetä myös kirjoittajan tietotaidon taso, kokemus ja erinäiset kytkökset, jotta lukija osaisi asettaa arviot oikeaan viitekehykseen.

  2 joulukuun, 2008
 4. Arto K. #

  Koko homma palautuu mielestäni jälleen läpinäkyvyyden kysymykseen – kuka, mitä, miten, milloin, miksi. Toisin kuin harvain ekspertiikkaa korostavassa modernissa maailmassa, myöhäismodernissa ja demokratisoituneessa 2000-luvun ympäristössä korostuu vastaanottajan kriittinen lukutaito. Samalla framille nousee moniäänisyys ja kursailematon subjektiivisuus. Toisinaan kummastelen miten hitaasti printtimedia on päässyt kärryille muutoksesta, joka pakottaa koko maailman muuttamaan toimintatapojaan melko radikaalisti, ennemmin tai myöhemmin. Jänniä aikoja, nimittäin sellaiset jona horisonttia ei näe vaikka vauhtia on runsaasti.

  Blogeissa on mielestäni se hyvä puoli, että kommenttien jättäminen on mahdollista. Se toimii hyvänä alustana keskusteluilla. Itse en sensuroi kommentteja ellei ole pakko, juuri siksi että diggaan läpinäkyvyydestä ja tästä uuden vuosituhannen skenestä, karvoineen päivineen.

  Mitä tulee itseeni, tapaan säännöllisesti viiniharrastajia, jotka tietävät skenestä minua enemmän sellaisissa määrissä, etten pysy laskuissa. Se pistää sopivasti jarrua ylimääräisille haluille keekoilla omilla tiedoillaan. Kiitos kommenteista!

  2 joulukuun, 2008
 5. Plo #

  Onhan aina olemassa sellaisia saitteja kuin http://www.cellartracker.com, josta voi lukea kuluttajien mielipiteitä viineistä. Kai niitä muitakin paikkoja on?

  2 joulukuun, 2008
 6. onko sillä niin väliä onko täysi viinipro vai ei? Minä esimerkiksi en osaa kuvailla viinejä ammattitermein, mutta tiedän silti mistä pidän ja iloitsen aina suunnattomasti kun onnistun yhdistämään hyvän viinin ja ruuan. On minusta lukijan vastuulla olla kriittinen ja muodostaa oma näkemyksensä. Mielestäni erilaisista näkökulmista voi oppia ja saada aihetta pohtia ja kyseenalaistaa. Ugh. 🙂

  3 joulukuun, 2008
 7. tommiholmgren #

  Hah, tuosta sun sisustuslehtikuvauksesta tuli ihan mieleen kämppien myynti-ilmoitukset. Voin kuvitella, että se on jokaisen kynäniekan unelmahommaa… 😉

  Viinikirjoittelusta: perusnegatiivinen luonteeni vaatii kriittistä kirjoittelua. Jos saisin lukea vain positiivisia kommentteja, heräisi heti kysymys että kuka tästä maksaa. Se ei ole hyvä se.

  3 joulukuun, 2008

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: