Siirry sisältöön

Madeira ja madeira = kelpo yhdistelmä

dsc03502

Nuoret köynnökset 300 metriä korkean kielekkeen reunalla saaren pohjoisosassa

Viinipiru vietti kuluneen viikon Madeiralla enimmäkseen harmaita pilviä tuijotellen, saaren eri kolkkia pällistellen ja oksidoitunutta viiniä siemaillen. Pitkäsiimaiseen viinikoukkuun tarttuivat muun muassa Leacock’s 1934 Bual, Blandy’s 1966 Sercial, 1976 Terrantez sekä monta muuta päräyttävää viiniä, joita saarella pääsee maistamaan parin kympin kertapanostuksilla. Kaapin pohjalle hankin Blandy’sin Bualit vuosilta 1968 ja 1977.

Matkan kuluessa huomasin nauttivani yhä enemmän kuivista tai puolikuivista madeiroista, jotka valmistetaan sercial tai verdelho-rypäleistä, malvasiasta valmistetun viinin tuntuessa liian äitelältä, jopa jälkiruokana. Jos lisäät mars-patukoihisi sokeria, pidät todennäköisesti myös malmsey-viineistä.

Madeiran vuosikertaviinejä ei kuljeteta saaren ulkopuolelle, minkä vuoksi niiden hankkiminen vaatii matkustamista paikan päälle (tässä poikkeus). Matka on kuitenkin vaivan väärti, mikäli seuraavat ehdot toteutuvat:

  • perillä paistaa aurinko, mikä tuntui olevan haasteellista etenkin Funchalin kaupungille
  • matkaaja kestää Madeiran omalaatuisen ruokakulttuurin tuottamat satunnaiset kuvotusreaktiot heleän bling-äänen kantautuessa suositun ravintolan keittiöstä tai etikkaisten purkkivihanneshöystön saapuessa pöytään
  • matkaaja ei pelkää holtittoman korkeita pudotuksia tai jyrkkiä teitä, sillä Madeiralla on tarjolla molempia, liki yhtä paljon kuin pienimoottorisia autoja, jotka kinuavat pystysuoria teitä ylös
  • matkaaja tulee toimeen sen tosiasian kanssa, että suurin osa kanssaturisteista on harmaahapsisia saksalaismummoja, jotka kehuvat yllämainitun kaltaisen ravintolan ruokaa vuolaasti ja köpöttelevät sitten kahden tähden hotelliinsa yöpuulle, jotta jaksavat köpötellä lisää seuraavana päivänä
Nuppineulan pään kokoiset orgaaniset malvasia-rypäleet ottavat aurinkoa

Nuppineulan pään kokoisia orgaanisesti viljeltyjä malvasia-rypäleitä. Kypsinä valmistaja dumppaa ne samaan pataan perusrypäleiden kanssa.

3 Comments Post a comment
  1. Joz #

    Armon Viinipiru, löydätköhän kommenttini täältä? Oikeastaan esitettävänäni on kysymys makeaan viiniin liittyen:

    Kesän lomareissulta Samokselta mukaan tarttui pullo Samos Nectaria, jota saimme iloksemme muutamaan otteeseen saarella maistella. Nyt kun leijoja Helsingin yllä riepottelevat uhkaavasti raaentuvat puhurit, olisi jo mukava kaivaa puteli esiin. En kuitenkaan ole jälkiruoan/makean viinin suurkuluttaja saati sitten -ystävä. Voisin kuvitella, että hedelmäsalaatit viikunoilla ja aprikooseilla tai sitten ihan kreikkalainen jogurtti esim. paahdettujen manteleiden ja rusinoiden kera kiittävät Nectaria kuppanuudesta, mutta entäs juustopöytä tai muu suolainen suuhunpantava? Eli haussa olisi vaihtoehtoisia tapoja nauttia syvän kultaista tuliaista kenties välimerellisen illanvieton lomassa.

    Kiitos ja kumarrus!

    28 elokuun, 2009
  2. Viinipiru #

    Kommenttisi kilahti myös meiliini, joten se löytyi helposti.

    Makeat viinit rakastavat suolaisuutta, koska makean ja suolaisuuden tuottama (”snickers-efektiksi” kutsumani) yhdistelmä osuu savannille tarkoitetun ihmisen sweetspotiin (sekä rasvaa, sokeria että suolaa). Ehdottaisin teille juustoplatteria, josta löytyy suolaisia juustoja, manteleita, pähkinöitä ja hunajaa.

    Toskanalaisethan nautiskelevat liki yhtä makean Vin Santonsa mantelisten cantucci-keksien kanssa (joita löytyy mm. Stokkalta). Uskon että Samos toimii samassa bisneksessä vaivatta, mikäli haluat tarjota kuivattuja hedelmiä, mutta kaipaat sivuun lisäksi jotain muuta.

    Oletko muuten huomannut, että myös Alkosta saa tätä nykyä Samos Nectaria (9,99€)? Siitä voi jatkaa, jos tuliaisviinit juodaan pian.

    http://alko.fi/tuotteet/fi/558624

    28 elokuun, 2009
  3. Joz #

    Kiitos pikaisesta vastauksesta. Tuliainen säästyi vielä korkkaukselta, juustolinjaa olen kaveriksi mietiskellyt. Visiitti halleille tai stockalle edessä siis 🙂 Hyviä viikunoita kun vielä saisi.

    Olen huomannut, että sama tuote löytyy alkostakin – Samoksella hintaa ostokselle (vk. 2005) tuli n. 6 €.

    31 elokuun, 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: