Siirry sisältöön

Huippuviinejä Chilestä: Eduardo Chadwick Helsingissä

Tastingia edelsi (tarpeellinen) kertaus Chilen maantiedosta

Tastingia edelsi (tarpeellinen) kertaus Chilen maantiedosta

Helsingissä vieraili viime perjantaina kovan kaliiberin viinintekijä, Errazurizin Eduardo Chadwick, joka kuuluu Etelä-Amerikan viinimaakarien kärkikastiin. Tilan huippupullotteet mittelevät tuon tuosta järjestetyissä sokkomaistiaisissa viinimaailman herruudesta pallon parhaimmiston kanssa, ja ovat pyyhkineet pöytää ranskalaisaatelistolla kerran jos toisenkin.

Viinipiru maisteli herran tuotoksia Wennercon järjestämässä tilaisuudessa kaupungin kattojen tasalla. Ennen eventin kohokohtaa Piru testasi Errazurizin kahdeksan viiniä eri hintaluokista. Suurimman ilon tuottivat hieman yllättäen tuottajan valkoiset viinit, Wild Ferment Chardonnay sekä Mondavin kanssa kehitetty Arboleda Sauvignon Blanc, joiden rakenne pysyi kiitettävästi kasassa trooppisissävytteisestä hedelmäisyydestä ja korkeasta alkoholista huolimatta.

Mutta sitten tilaisuuden pihviin: Robert Mondavin kanssa kehitetyt huippuviinit Don Maximiano Founders Reserve 2006 ja Seña 2006 olivat otteiltaan veljeksiä. Molempia luonnehti tummien marjojen (mustikkaa Señassa, karhunvatukkaa Maximianossa) sävyttämä alkupamaus, joka jatkui etenkin Señassa sekundaaristen flavorien, kuten tervan, petroolisen mentholin, oliivin, metsämättään ja makean paahteisuuden ryöpytyksenä siinä määrin, että viini asettui kokonaisuutena hedelmäisyys-yrttisyys-asteikon jälkimmäiselle puolelle.

Chadwickin viinit ovat täyteläisiä ja kompleksisia makupommeja, mutta eivät poikkeuksellisen elegantteja; yksilöllisiä ja mielenkiintoisia ne kylläkin ovat. Ja mauiltaan pitkiä. Etenkin Seña jätti suuhun maratonin mittaisen oliivin karvauden, joka varjosti maistelijan palettia vielä kymmenen minuuttia viimeisen kulauksen jälkeen.

Summa summarum: vaikka tapaankin parjata Chilen viinejä, ei käy kieltäminen, etteikö onkimadon mallisen maan monipuolinen ilmasto yhdistettynä Chadwickin taidokkaisiin näppeihin mahdollistaisi sellaisten kuningasviinien teon, jotka eivät ole kopioita Latoureista ja Sassicaioista, vaan sanalla sanoen chileläisiä.

Eduardon terveiset Viinipirun lukijoille: Suomi on maailman ainoa maa, jossa chileläiset viinit ovat kaikkein suosituimpia, joten sen lisäksi että teillä on poikkeuksellisen hyvä maku, olette meille varsin tärkeitä. Kiitos siitä, että juotte viinejämme! Tervetuloa milloin vain Chileen vierailemaan Errazurizilla.

Eduardon terveiset Viinipirun lukijoille: Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa chilen viinit ovat kaikkein suosituimpia, joten sen lisäksi että teillä on hyvä maku, olette meille tärkeitä. Kiitos siitä, että juotte viinejämme ja tervetuloa vierailemaan Errazurizilla milloin tahansa!

Ps. Alkosta näyttää saavan Errazurizin Wild Ferment Pinottia, sekä Arboleda Chardonnayta. Kumpaakaan en ole maistanut. Pinottiin en todennäköisesti kajoa, mutta Chardonnayn aion poimia parempaan talteen.

4 Comments Post a comment
 1. mr_hifi #

  Juu hyvä maku on, kun maistuu tocornalit ja gato negrot. Ei sillä, on siellä halvoista Chileläisistä ihan kelpojakin yksilöitä löytynyt, kuten Rothschild Carmenere Reserva

  11 toukokuun, 2009
 2. Viinipiru #

  Hyvä maku on muuten sellainen bisnes, josta olen huomannut, että siinä polttaa näppinsä alta aikayksikön. Siitä ei saisi puhua (paitsi ylistäen), ja vielä tärkeämpää, ettei sitä saa yrittää julkisesti määritellä;) Sosiologina olen kelannut, että intuitiivinen tunnistettavuus yhdistettynä häilyvyyteen on koko homman keskeinen idis: jos hyvä maku olisi purkitettavissa, sen voisi monistaa, jolloin sen arvo kokisi inflaation. Juuri siksi pistämätön tyylitaju on korvaamaton!

  Vaan takaisin aiheeseen: taitaa kauneus olla katsojan silmässä, etenkin jos katsojan tehtävä on promota Chilen viinejä…. Mr. Chadwick tuntui silti olevan chileläisenä aidosti kiitollinen ja iloinen maan viinien asemasta Suomessa. Ihan kyynisten markkinapuheiden tuolla puolen. En ymmärrettävästi hennonnut kertoa, että se johtuu siitä, että me suomalaiset tapaamme ostaa halpaa. Se olisi osoittanut huonohkoa makua;)

  11 toukokuun, 2009
 3. VerneT #

  Errázuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard http://www.alko.fi/tuotteet/fi/579777 maista tuo, Piru! Vaikka en valkoviinejä rakastakaan niin tuo oli kyllä oikein hyvä.

  12 toukokuun, 2009
 4. Viinipiru #

  Kiitos vinkistä VerneT, Single Vineyard Sauvignon oli itseasiassa ensimmäinen maistetusta kymmenestä! Jos pidit siitä, pitäisit takuulla Arboleda Sauvignon Blancista, joka oli vaikuttava esitys kategoriassa, johon en yleensä lämpene.

  Alkosta löytyy tällä erää vain Arboleda Chardonnayn, josta itseasiassa kirjoitan seuraavan postin. Mainioita viinejä molemmat alle 20 eurolla.

  12 toukokuun, 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: