Samppanjaa, samppanjaa, samppanjaa

J. Lassalle luonnollisessa ympäristössään, talon olohuoneessa
Aloitin lyhyenlännän visiittini Champagnen maakuntaan nautiskelemalla reimsiläisessä brasseriessa jaetun pullon Bruno Paillard brutia, joka oli miellyttävä perussamppanja ilman sen suurempia fanfaareita. Iloisemman yllätyksen koin vieraillessani seuraavana päivänä J. Lassallella kiven heiton päässä Reimsistä.
J. Lassalle on pieni, noin satatuhatta pulloa vuodessa valmistava talo, joka on nimetty isoisän mukaan ja joka viljelee kaikki viineihin käytettävät rypäleet omilla maillaan (mikä on Champagnessa harmillisen harvinaista). Lassalle on erikoinen myös toisesta syystä: sitä pyörittää kolme sukupolvea saman perheen naisia. Kellaria esitelleen Angélinen puheista sai käsityksen, ettei miehiä myöskään kaivata sotkemaan sulavasti pyörivää operaatiota.
Lassallen viinien laatu on korkea, kiitos tinkimättömien valmistusmetodien. Talon NV-samppanjoita kypsytellään pitkään, yleensä jopa 4-5 vuotta ennen markkinoille toimittamisesta ja vuosikertapullotteet saavat ikääntyä 7-10 vuotta kellarin hämärässä. Talon perussamppanja on verrattoman maukas kuplajuoma, jonka mineraalisessa maussa on aavistuksen suolainen reuna. Kyseessä on samaan aikaan ajatuksia herättävä ja kulauteltava samppanja, jota ei yksinkertaisesti voi jättää lasiin seisomaan yli viideksi minuutiksi. Koska olen mieltynyt talon tyyliin, tilasin samalla kaksi laatikollista, jolloin perussamppanjapullollisen hinnaksi tuli DHL-kuljetuksenkin jälkeen vain 21 euroa. Kyllä matkailu kannattaa.
Seuraavaksi pistäydyin Francoise Bedelilla maistelemassa biodynaamisesti valmistettua samppanjaa. Biodynaamisia samppanjataloja on Champagnen maakunnassa Christellen, perheen tyttären, mukaan vain viisi kappaletta (joista itse tiedän Selossen, Fleuryn, Larmandier-Bernierin ja Bedelin). Lilliputtimainen tila tuottaa vain 50.000 pulloa vuodessa ja on erikoistunut samppanjoihin, joita kutsuu nimikkeellä brut naturel, joihin ei lisätä grammaakaan sokeria korkinvaihdon yhteydessä autenttisen makumaailman säilyttämisen takaamiseksi. Tilan samppanjoista monet ovat Pinot meunier painotteisia, hedelmäisiä, melko paahteisia ja aromeissaan hiukan savuisia, jopa ruudin tuoksuisia (vaimoni mukaan tuoksuista erottui ilmiselvä rusina, joten olen todennäköisesti hukassa savujeni kanssa). Viinit eivät olleet yhtä säväyttäviä kuin Lassallen samppanjat ja valmistustapansa vuoksi hinnakkaita, joskin silti tasokkaampia kuin monien jättitalojen geneerisen vihertävät samppanjasekoitukset.
Fleury valmistaa mielestäni tällä hetkellä parhaat perussamppanjat, J. Lassallen pinkoessa tiiviisti kintereillä. Vierailen piakkoin myös Larmandier-Bernierillä, joten saa nähdä muuttaako Pirun samppanja-ranking muotoaan tulevissa tulikokeissa. Ennen sitä, ei muuta kuin testaamaan uusia samppanjan ja ruoan yhdistelmiä paikalliseen bistroon.
On monesti epätietoa siitä käyttääkö samppanjatalo valmistusmenetelmässään malolaktista käymistä vai ei. Olis kiva jos voisit tsekata käymäsi talot tämän prosessin kohdalla.
Hyvää reissun jatkoa ja paljon muistiinpanoja.
Luin tämän J.Lassallen vierailuosion erityisellä mielenkiinnolla ja sinne mennään; kiitos erinomaisesta vinkistä!
Champagnen alueelta löytyy runsaasti muitakin biodynaamisesti viljeleviä taloja (sertifikaatilla & ilman): Vilmart & Cie, Vouette & Sorbée, Cédric Bouchard, La Closerie (Prévost), Gautherot, Leclerc-Briant, Léclapart, Erik Schrieber, de Sousa, Franck Pascal…
Ihan mielenkiinnosta, kun mainitsit, että hommasit Lasallen viinejä ja roudasit ne suomeen DHL:n kautta. Niin mitenkä toi homma toimii, ostitko viinit tilalta ja menit laatikoiden kanssa paikalliseen DHL:n pisteeseen vai hoitiko tila tuon kuljetuspuolen? Ois ihan hyvä tietää, jos tässä vaikka tulisi lähettyä Ranskan maalle. Paljonko muuten DHL otti 2 laatikon kuljettamisesta?
Lassallella järjestivät koko höskän, minä vain allekirjoitin tilauksen ja vingutin visaa. Moni tuskin viitsii ryhtyä moiseen rumbaan muutaman pullon vuoksi, mutta aina voi tiedustella josko moinen onnistuisi, Suomen hintojen ollessa kipukynnyksellä kautta linjan.
Yhden pullon hinnaksi tuli 21€, ulosmyyntihinnan ollessa 15€, eli siitä voi kalkuloida DHL:n taksan pienelle satsille!