Siirry sisältöön

Avatun pullon säilymisen dilemma sekä kulautettu: Spy Valley Riesling (12,96€)

Vaika viineissä on eroja, enemmistö viineistä kärsii useamman päivän aukiolosta. Valkoviini menettää raikkauttansa ja punaviinin kompleksisuus kärsii. Maut latistuvat ja muuttuvat ilmeisiksi, tasapaksuus korvaa herkullisuuden. Muutamassa päivässä makunautinto on poissa.

En yleensä käytä viinin säilymistä pitkittävää tyhjiöpumppua, vaikka se fiksua olisikin. Tyhjiöpumppuni on aina hukassa ja laiska kun olen, en jaksa etsiä sitä sen enempää kuin ostaa uutta. Kukaties perimmiltään vierastan pumpun kaltaisia vipstaakkeja. Olen enemmän ”säilyketölkki auki kivenmurikalla” -mies. Asiallisen säilyttämisen sijasta kaadan viiniä viemäriin, koska uskon, että elämä on liian lyhyt huonon viinin juomiseen, vaikka olisinkin itse suurin syypää sen surkuteltavaan tilaan.

Tietyt viinit eivät kuitenkaan ainoastaan säily avattuna paremmin kuin toiset, ne paranevat ollessaan tekemisissä hapen kanssa siinä missä toiset haipuvat. Etenkin biodynaamisilla viineillä väitetään olevan normiviinejä useammin turnauskestävyyttä, mikä pitää kutinsa esimerkiksi viikkotolkulla elävien Nicolas Jolyn parhaimpien Chenin blancien kanssa.

Eräs haparoiva indikaattori avaamisen jälkeisen säilymiseen on viinin hinta. Korkea hinta korreloi kypsytyspotentiaalin kanssa, joskaan yhteisvaihtelusta ei nyrkkisäännöksi asti ole. Nuori laatupunaviini voi saada eräitä vanhemman viinin piirteitä ollessaan tekemisissä hapen kanssa. Kemiallinen prosessi ei kuitenkaan vastaa vuosien kypsyttelyä, vaikka aggressiivinen happihyökkäys muuttaakin viinin luonnetta paradoksaalisesti vähemmän aggressiiviseksi.

Spy Valley Riesling 2008 (12,96€) on Alsace-tyylinen viini Uudesta Seelannista, jolla on miellyttävän kukkea nokka ja jonka maussa on mehevää trooppista hedelmäisyyttä ja kypsiä sitrushedelmiä, pirteä happorakenne ja 15 grammaa jäännössokeria, mikä tuo makuprofiiliin jäntevää runsautta.

Spy Valley Rieslingia voit juoda huoletta lasillisen päivässä, ja jättää loppupullon jääkaappiin vartomaan seuraavaa kertaa. Kun viimeistelet pullon viikkoa myöhemmin, viini on edelleen yllättävässä iskussa. Muutaman vuoden kypsyttely saattaisi olla kokeilemisen arvoinen juttu, vaikka Uudesta Seelannista tuleekin yleisimmin nopean kierron valkoviinejä.

++++/+++++

Mitkä ovat kokemuksesi viinin muuttumisesta avaamisen jälkeen?

4 Comments Post a comment
 1. Tuomas #

  Näenkö, että tähtiskaala (tai tässä tapauksessa plussa) olisi hiipimässä varkain Viinpirunkin arvosteluihin? Jos näin on, laita jonnekin pääpiireittään mitä nämä sinun plussasi sanallisesti merkitsevät (ie. laatuviini vai kelvotonta roskaa) ja käytä yhtenäistä skaalaa, sillä ensimmäisellä viinillä maksimi on 5 ja tällä kyseisellä Rieslingillä 6. Onko kyseessä inhimillinen erehdys, vai olenko täysin erehtynyt noiden plus-merkkien tehtävästä?

  26 maaliskuun, 2010
 2. Viinipiru #

  Haha, tylsämielisyyttäni olen alkanut pistää plussia maisteluiden perään, koska pitkien tekstimassojen lukeminen on (todennäköisesti) varsin puuduttavaa. Kiireessä plussia lipsahti yksi liikaa:D

  Plussamerkeistä

  + = Kuraa
  ++ = Nipin napin kelvollista
  +++ = Kulauteltavaa
  ++++ = Hyvää kamaa
  +++++ = Herkullista

  Tai jotain sinne päin… Aikaisemmin jakelin vain eri värisiä tähtiä (vältä, testaa, hanki), mutta en ole jaksanut läiskiä niitä vähään aikaan. Tähdellisintä lienee se mikä sanoin ilmaistaan, plussat eräänlaisena ohituskaistana hätähousuille. Kukaties pian jakelen satasen skaalalla pinnoja:)

  26 maaliskuun, 2010
 3. Jarkko #

  Avatun pullon säilymiseen vaikuttaa varmasti myös se, mitä viini on käynyt läpi ennen pullotusta. Madeira lienee hyvä esimerkki: viiniä on rääkätty (kontolloiduissa olosuhteissa) niin kovasti, että siihen ei pysty enää mikään.

  Sama pätetee joihinkin biodynaamisiin (tai ehkä paremminkin ns. luonnollisiin) viineihin. Monet niistä ovat reippaasti hapettuneita. Teknisesti osaavissa käsissä tulokset ovat usein upeita ja viinit todellakin paranevat reippaasti avatussa pullossa. Toisaalta pelkällä hyvällä tahdolla tehdessä tai tähän tyyliin kaupallisista syistä tähdättäessä nämä viinit ovat usein jo pullotettaessa kuraa. Aivan eri asia ovat biodynaamisilta viinitarhoilta tulevat viinit, joiden tekemisessä ei ole sen kummemmin tähdätty mihinkään välittömästi tunnistettavaan ”luonnolliseen” tyyliin.

  Olisi mielenkiintoista avata samalla aikaa suunnilleen samantasoinen pullo hapettunutta tyyliä, biodynaamisilta viinitarhoilta tulevaa klassista tyyliä sekä ”normaalia” klassista tyyliä edustavaa viiniä, ja seurata niiden kehittymistä muutama päivä.

  27 maaliskuun, 2010
 4. Viinipiru #

  Kiitti kommentista! Tällainen viinin ’myth busters’ olisi tarpeellista tavaraa. Kuinka paljon oksidatiiviset valmistusmetodit vaikuttavat viinin kestävyyteen lasissa / kellarissa (ja lisäksi täysin toinen asia, mitä tekemistä sillä on laadun kanssa)?

  27 maaliskuun, 2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: