Siirry sisältöön

Kulautettu: pussiviini Le Cop (17,50€)

Kun pyörälähetti kiikutti ovelleni alumiinipussiin pakatun puolentoistalitran punaviinin, jonka kyljessä komeili isolla sekä teksti Bio dynamic että Ideal for picnic, valmistauduin kesäisen puistoherkuttelun sijasta saamaan niskaani ämpärillisen kylmää vettä. Tilannetta ei helpottanut se, että viinin maahantuojana toimii eräs alan paisuneimmista toimijoista, Pernod-Ricard, jonka liittäminen Biodynaamisuuteen kalskahtaa samalta kuin ruotsalaisen käsityöperinteen liittäminen Ikeaan.

En kuitenkaan olisi kummoinen viinikirjoittaja, jos en pyrkisi törmäyttämään ennakkoluulojani todellisuuden kanssa kun mahdollisuus tarjoutuu. Ihminen on nimittäin siinä määrin surkea otus, että unohtaa rajallisuutensa, jos ei kolistele päätänsä kaltereita vasten säännöllisesti. Jokainen viini ansaitsee oikeudenmukaisen retuutuksen Pirun pihdeissä, sillä jos dogmit määrittelevät mielipiteen viinistä jo ennen kuin sitä on maistettu, puuhun on kavuttu takapuoli edellä. Tätäkin on liikkeellä, uskokaa pois.

Cazes Le Cop tulee Etelä-Ranskan Roussillonista, maan suurimmalta biodynaamiselta tilalta, joka on tätä nykyä osa Advini-korporaatiota. Keitos koostuu Syrahista, Merlotista, Black grenachesta, Cabernet sauvignonista ja Carignanista.

Viinin tuoksussa on napakkaa punaherukkaa, kypsää karpaloa, aavistus nokisuutta, ripaus valkopippuria, lyijykynää ja taustalla jotain vegetaalista. Mukiinmenevä, joskin geneerinen tuoksu, joka muistuttaa Bordeauxin alueen edukkaimmista viineistä.

Maku on keskitäyteläinen, raikas, hapokas, linjakas ja loppua kohden rustiikkisen tanniininen. Rypäleitä ei ole vedetty ylikypsiksi: hillomaisuuden sijasta viini etenee suussa rakenne edellä. Mikä mukavinta, viini ei yritä olla mitään muuta kuin sen, mitä on: maukas pöytäviini. Ennen kaikkea se on raikas.

Tällaisia viinejä on tarjolla tätä nykyä kohtuuttoman niukalti, koska suurin osa halpisviineistä yrittää olla hedelmäisen täyteläisiä ja suklaisen tammisia, mikä johtaa Pirun kirjoissa yhdeksän kertaa kymmenessä ojasta allikkoon. Le Cop ei sorru tähän sudenkuoppaan.

Ennakkoluulot kannattaa siis nakata roskiin, pussiviini Le Cop täyttää arkisen ruokaviinin paikan hienosti. Sen etuna on ekologisen ja kevyesti kulkevan pakkauksen lisäksi suht onnistunut hinnoittelu. Tämän lisäksi viini säilyy avattuna hyvin: puolentoista litran pussi pysyy iskussa kuusi viikkoa korkkauspäivästä. Ei lainkaan huono suoritus viiniltä, jota epäilin hetken verran paraatiesimerkiksi viinimaailman mädännäisyydestä! Tätä voi ostaa toistekin.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: