Siirry sisältöön

Viinifriikin satoa

Kolmen kovan (Vindirekt, Belmondo, Tampereen Viinitukku) järkkäämässä Viinifriikissä oli tarjolla rouhua kattaus viiniä. Alla muutama vastaan tullut suosikki satunnaisessa järjestyksessä (kaikista en ehtinyt napata kuvaa). Erityismaininta Sukuloiden Barolo -07:lle, joka oli herkullinen juniori.

Herkullinen supertoskanalainen. Elegantti kuin mikä. Parempi kuin saman vuoden Sassicaia. Etsimisen arvoinen.

Ikäistään nuorekkaampi Deutz -83. Paahteista savuisuutta, kermakarkkia, mantelikakkua ja kuivattua aprikoosia... En jatka listaa pidemmälle.

Zinfandel-vetoinen Ridge Geyserville rapakon takaa. Superhyvää. Kunkku viini.

Jérôme Prévostin über-rosé-samppanja tilalta (edit.), joka valmistaa noin 15.000 pulloa vuodessa, Viinipiru voisi ottaa pari promillea tuotannosta holviinsa.

 

10 Comments Post a comment
 1. Prévostista sen verran että toi 13-15k pulloa on sen koko tuotanto 2,2 hehtaarin pläntiltä ja tota roséeta Prévost teki 2800 pulloa ja ekaa kertaa vuonna 2007, mitä toi luultavasti oli. Oikeestaan toi oli normaalia Les Beguinesia johon oli lisätty sairaista köynnöksistä tehtyä punkeroa.

  Harmi ku en ollut paikalla, olisin halunnut maistaa. Oliko muita über-samppanjatuottajia?

  Itse join 3 viikkoa sitten vielä überimpää roséeta eli Bouchardin Le Creux d’Enfer ’04 mitä tuli vaan n.500 pulloa 0,032 hehtaarin alueelta.

  16 syyskuun, 2010
 2. Viinipiru #

  Kiitti kommentista! Larmandier-Bernier lukeutuu parhaimpiin tuottajiin. Puhdasta makua. Rosé saignee on harvinainen, herkullinen ja kaupan päälle järkihintainen, mikä on Champagnessa järjettömän harvinaista!

  16 syyskuun, 2010
 3. Fabio #

  Tutun mukaan myös Ridgen Sonoma county three valleys olisi loistozinfandel? Mutta mistäs noita saisi tänne Härmään:)

  17 syyskuun, 2010
 4. Jarkko #

  Über-samppanja? Uusi supertoscanalaisen tyyppinen termi?

  Kimmo: Bouchardin 500 pulloa 0,032 hehtaarilta tarkoittaa muuten yli 15000 pulloa hehtaarilta, eli reilusti yli tuplasti verrattuna tuohon Prèvostiin. Osaatko sanoa millaisia huipputuottajien hehtaarisadot ovat alueella yleensä? Ylärajahan taitaa olla aika tolkuton.

  Ridgen viinit ovat kyllä überhyviä. Pari vuotta sitten tutun viinikaupan poistohyllystä löytynyt 1990 Santa Cruz Mountains Cabernet oli täydessä iskussa, ja maistamani pikkutilkan perusteella Monte Bello maineensa veroinen.

  17 syyskuun, 2010
 5. Viinipiru #

  Fabio, Vindirekt otti ymmärtääkseni Ridgen just valikoimiin! Toivottavasti jotain päätyy monopolin hyllyille asti…

  17 syyskuun, 2010
 6. Tarkoitin vain, että toi Prévostin roséeta oli vain vähemmän kuin mitä Piru tossa kuvatekstissä kertoo.

  Toi Bouchardin saignée on niin epäselvä tapaus kyllä! Kun jossain lukee 350 pulloa mutta toiset sanoo vähemmän kuin 500 pulloa… Itse taisi sanoa 300-500 pulloa.

  Peter Liemin mukaan sillä on 3,2 aaria pinot noiria tuolla ja loput chardonnaytä ja Bouchard itse sanoo että 7,1 aaria totaalimäärä. 4-5 budia per köynnös (cordon de royat/green harvest) ja tiheys 8000 feet/ha ja varmaan tommonen 154 kiloa tarvitaan 100 litraan samppanjaan. Tiedäpä häntä!

  Pointtini oli että vähän on tehty sekä tätä Bouchardia että Prévostia, jopa niin vähän ja niin pieneltä pläntiltä että on vaikea laskea suoraan satoa.

  Vuonna 2004 tuli myös älyttömästi rypälettä!

  Ja ihmettelen tosiaan että tänäkin vuonna, kun rutto on vienyt jotain kolmanneksen niin silti tulee 7500kg/ha satoja RM-tyypeillä, kun maksimi liikkuu kympin tienoilla. Että silleen Champagnessa ei kyllä monet taida uskoa tosi pieniin satomääriin… Mutta vähän hämmennystä peliin ja Liem väittää että Roses de Jeannet (mikä toi Creux d’Enfer on myös) korjataan kuitenkin keskiarvolla 4000kg/ha eli 26hl/ha millä olisi tullut vain 110 pulloa. Että vaikeaa on sekä ilman laskinta että muutenkin, mutta pointtini olikin pullojen vähyys mikä tosta kuvatekstistä tai mun kirjoituksesta ei välttämättä käy selväksi. Tää P. Liem on amerikkalainen viinikirjoittaja, joka asuu Champagnessa ja ihan asiantuntevaa ja analyyttistä tekstiä mun mielestä.

  Ja überistä sen verran että peesasin vain Pirun oivaltamaa nokkelaa letkautusta. Ei samppanjassa ole juurikaan überiä paitsi ääripäät useilla eri tasoilla niinkuin monilla muillakin viinialueilla. Ja toivottavasti RM-kikkailuista ei tuu niin kulunutta juttua kuin supertoskanalaisista.

  Larmandier-Bernierin roséen voin kehua todella miellyttäväksi. Erittäin juotavaa! Että silleen. Nyt elokuviin.

  17 syyskuun, 2010
 7. Fabio #

  Kiitokset tiedosto- toivottavasti päätyy piakkoin:) Muutenkin Alkon valikoimissa on naurettavan vähän jenkkituottajien viinejä, vaikka maasta löytyy pilvin pimein hyviä punaisia ja valkoisia….

  17 syyskuun, 2010
 8. Viinipiru #

  Fiksasin numerot kuvatekstiin. Korvat ei olleet tarpeeksi höröllä maistelussa:)

  17 syyskuun, 2010
 9. Jarkko #

  Kimmo, jos se kokonaisala on tuo 7,1 aaria niin silloin se 500 pulloa kuulostaa jo täysin järkevältä. Tekee tuolla istutustiheydellä kilon verran rypäleitä köynnöstä kohti. Se alkaa olla kohtuullisen vähän millä alueella tahansa, puhumattakaan Champagnesta (yläraja käytännössä yli 15000 kg/ha).

  Mutta kuten sanoit, tiedä häntä. Ja lopulta ainoa tärkeä asia on se, että on hyvää!

  Über-kommenttini oli tarkoitettu nimenomaan vinoiluksi supertoscanalaisen jne. suuntaan. Mutta eiköhän tuossa RM-liikehdinnässäkin ole omat opportunistinsa matkassa. Ei sielläkään taida olla ihan harvinaista, että on lähdetään terroir-puheeseen ja pas dosé-linjalle, kulkematta lähtöruudun – viinitarhan – kautta.

  18 syyskuun, 2010

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ridge Vineyards: Kalifornian viinejä, jotka kolisevat | Viinipiru – viiniblogi, joka vie koko käden

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: