Siirry sisältöön

Hewitson ja Hel Yes

Piru kävi testaamassa Hel Yes pop upin australialaisen Dean Hewitsonin pistäydyttyä Suomessa. Laadun metsästyksestä tunnetulla Hewitsonilla on kelpo jalansija Suomen markkinoilla: hyllyvalikoimasta löytyy kolme pullotetta ja tilausvalikoimasta toiset mokomat. Australiassa suuri tapaa olla kaunista, joten on mukavaa, että tukku säännön vahvistavia poikkeuksia on päätynyt pohjolan perukoille asti: uuden maailman mielenkiintoisimmat viinit tulevat liki järjestäen Hewitsonin kaltaisilta itsenäisiltä tuottajilta, jotka eivät rakenna viinejään kuluttajatutkimusten pohjalta.

Tästä toimivat esimerkkeinä tilan Mourvedre-rypäleestä valmistetut viinit, kuten Baby Bush ja Farang-ravintolalle räätälöity Farang Shiraz Mourvèdre (joka löytyy tilausvalikomasta). Huomasin samaan syssyyn toisenkin lainalaisuuden, josta olen maininnut aiemminkin: uuden maailman tuottajien edukkaammat pullotteet tuntuivat istuvan sietämättömän nokkavaan eurooppalaispalettiini, koska pullotteen hinnan kasvaessa myös tamminupit tapaavat kääntyä kaakkoon, jolloin punaviinille elintärkeä hapokkuus peittyy puuflavorien vaippaan.

Jos haluat testata mitä oma nokkasi tuumaa, hae handellista Barossasta ponnistava Baby Bush, jonka nimi ei viittaa silmää tekevään amerikkalaiseen poliitikkosukuun, vaan köynnösten ulkonäköön. Baby Bushiin käytetyt Mourvedre-köynnökset ovat Deanin mukaan planeetan seniileimmät, joten iän tuoma käppyräisyys (joka näyttäytyy ihmisissä ylenpalttisena kärttyisyytenä asiakaspalvelutilanteissa) sallittakoon niille.

Mitä tulee ravintolakokemukseen, se oli onnistunut. Hel Yes on siinä määrin inspiroiva ja sähköistävä kokeilu, että sen kerrannaisvaikutukset kotimaiseen ravintolakenttään ovat yhtä lailla ilmeiset kuin vaikeat ennustaa. Pidän todennäköisenä, että uusia kokeiluja tullaan näkemään vielä tämän vuoden aikana. Terminä pop up alkaa olla Lontoon suunnalla ryöstökalastettu, mutta Suomessa tanner on liki koskematon. Pop up -ravintolan hienoin puoli on sen kyky avata uusia avaruuksia perinteisten taloudellisten vakioiden tuollapuolen. Konseptit, joille ei riittäisi asiakkaita useammaksi vuodeksi, voivat vetää salit täyteen rajalliseksi ajaksi, kiitos rajojarikkovien ideioiden tuoreuden ja uutuudenviehätyksen.

Hel Yesin konsepti on tunnelmaltaan kallellaan slaavilaiseen poljentoon. Idän vaikutteet ovat keskeinen osa suomalaisuutta, siitä huolimatta, että kernaasti mitätöimme niiden merkityksen. Itäinen rönsyily synnyttää kontrastin pohjoisen akselin kliiniselle eetokselle, joka on tyylikkyydestään huolimatta hetkittäin kovin eloton ja kiimaton. Suomalainen estetiikka on muutakin kuin Aallon  ja Artekin leikkauspisteessä syntynyttä minimalismia, minkä Hel Yes onnistuneesti todentaa.

Myös naapuripöydissä tunnuttiin viihtyvän. Tunnelmaa ei ainakaan pilannut se, että Vindirekt tarjosi illallisen päätteeksi pullot Hewitsonia kaikille ravintolan pöytäkunnille. Hieno sissimarkkinointiveto ja lämmin ajatus. Toivottavasti Hel Yesin Melasniemi ja kumppanit jatkavat yhtä rajojarikkovalla ja freesillä linjalla myös tulevaisuudessa.

Disclaimer: maahantuoja kustansi syömingit

2 Comments Post a comment
  1. pera #

    Siis jaettiinko ravintolasta viiniä kotiin vietäväksi?

    31 tammikuun, 2011
  2. Viinipiru #

    Ne korkattiin valmiiksi, joten ilta taisi venähtää vastaanottajilla lasillisen verran pidemmäksi, mutta niinhän siinä aina käy vaikka mitä tekisi.

    31 tammikuun, 2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: