Alkon vastine
Kirjoitin edellisen postaukseni Alkon liikkeissä olevista promoständeistä. Alla Alkon asiakaspalvelun vastaus lähettämiini kysymyksiin:
– Kuka Alkossa valitsee mitä tuotteita mainostetaan?
Alko ei mainosta yksittäisiä tuotteita. Kaikki uutuustuotteet esitellään Uudet tuotteet -esitteessä, kun ne tulevat valikoimaan. Myymälöissä ei ole yksittäisten tuotteiden tuotemainontaa.
– Onko joka Alkossa mainostettavana samat tuotteet samaan aikaan?
Tuotteita ei ole mainostettavina. Myymälän esillepanoissa on myymälätiimin valitsemia ajankohtaisia tuotteita. Jokainen myymälä rakentaa esillepanonsa itse ja valitsee siihen tuotteet. Jokainen myymälä laatii esillepanoistaan suunnitelman, ja myymälän tulee varmistua suunnitelmaa tehdessään, että tasapuolisuus on otettu huomioon.
– Miten mainostettavat tuotteet valitaan?
Mainostettavia tuotteita ei ole. Myymälät valitsevat itse tuotteet esillepanoihinsa, keskitetysti tuotetaan esim. kausiin tai teemoihin liittyvää viestintämateriaalia. Esillepanoihin tuotteet valitaan asiakaslähtöisesti ja ajankohtaiset sesongit ja kaudet huomioiden, tasapuolisuusperiaatteita noudattaen.
– Maksaako maahantuoja kynnysrahaa vastineeksi myynninedistämisestä vai onko kyseessä ilmainen lounas?
Alko ei tee myynninedistämistyötä minkään tuotteen tai maahantuojan eteen.
Mikäli oikein ymmärrän, myymälät nostavat esille itsenäisesti, mutta ohjeistuksen mukaisesti, sesonkeihin sopivia tuotteita, joiden menekkiä edistetään myymäläkohtaisesti, vaikka ylläolevissa vastauksissa toisin esitetäänkin. Pidän selvänä, että esillenostettujen tuotteiden menekkiä edistetään myymälätasolla suhteessa niihin tuotteisiin, joita ei nosteta esille. Myymälätasolle siirretty päätäntävalta ei muuta asiaa, koska päätökset tehdään edelleen Alkon sisällä.
Kuluttajan kannalta ongelmaa ei juurikaan ole. Sen sijaan olen huomaavinani esillepano-käsitteen promotionaalisen ulottuvuuden hukkaavassa käyttötavassa orwellilaista newspeakia ja stuart hallilaista artikulaatiota. Alko ei nimittäin saisi virallisesti edistää minkään tuotteen myyntiä, mutta todisteet puhuvat toisin. Ei liene sattuma, että suosittelu, suosio ja suosiminen ovet peräisin etymologisesti samasta juuresta.
Niin, mainostustahan tuollainen esillepano on jos mikä.
Tasapuolisuus viinien suosittelussa on lähtökohtaisesti absurdi vaatimus. Silloinhan pitäisi suositella joko kaikkea tai ei mitään. Alko kuitenkin kouluttaa myyjiään ahkerasti viiniasioissa, siksi on suotavaa että koulutuksen hedelmät siirtyvät myös kuluttajien iloksi.
Jos suosittelu on myymäläkohtaista ja myyjien vastuulla, sen lähemmäksi tasapuolisuutta ei varmaan millään pääse. Tuotteet vaihtelevat myymälöittäin eikä ylätasolta pyritä vaikuttamaan kansan valintoihin.
Tietty voi aina epäillä, että maahantuojat voivat yrittää lahjoa henkilökuntaa saadakseen tuotteensa framille, mutta suurissa myymälöissä luulisi kontrollin pelaavan ja pienissä se tuskin tuottaisi niin merkittävää myynnin kasvua, että panos olisi tuotoksen väärti.
Mutta jos asian tilaa aletaan julkisesti kauhistella voi Alko paranoidi-skitsofreenisena monopolina vetää liinat kiinni ja siirtää kaikki viinit takaisin tiskin taakse, josta ne ojennetaan puotipaperiin käärittynä siinä tapauksessa, että asiakas todistaa selväpäisyytensä ja sivistyneisyytensä ääntämällä virheettömästi ”yksi Domaine Sainte Claire Saint-Bris Sauvignon, kiitos, rapujuhlia varten”.
Ei kiitos mitään tiskin takaa vaan Alkot kiinni ja peli avoimeksi niin ei kenenkään tarvitse ihmetellä että millä perustein toimitaan. Sillä tavallahan muillakin aloilla yhteiskunnassa on asiat järjestetty.
Olisihan se järkevää, että viiniä käsiteltäisiin vakiintuneen ja yleisen suomalaisen tavan mukaisesti, ilman monopolitahraa kilvessä.
Ilman monopolitahraa vaihtoehto ? Monopolin arvostelu on vapaa-kaupan ihanteiden mukaista ja on varmasti aiheellista kysyä hyötyykö monopolista kukaan muu kuin omistaja, mutta olisiko kahden ja puolen kauppaketjun oligarkia ilman minkäänlaista palveluvelvoitetta sen parempi ratkaisu ? Laaja valikoimalla pohjolan perukoilla, supermarkettien palvelulla (1,6 henkilökuntakohtaamista / asikas, joista yksi on se kassa), ilman että Pirkka ja Rainbow viinit mistä tahansa valtaisivat paljousalennuksineen markkinaosuudet ? Vapaakauppa isoilla ja perinteisillä markkinoilla kuten Englannissa ja Saksassa keskittyy selvästi supermarkettien BOGOF alennuksiin parantamatta myytyjen viinien laatua – joten miksei meidän 5 miljoonan perinteisesti humalahakuinen ja viineihin vasta äskettäin perehtynyt katajainen kansammekin osaisi valita juotavaksi herkullisia Saint-Bris Sauvignoneja rapujuhliinsa – jos niitä vain jostain saisi ?
Saint-bris Sauvignon lipittelijät osaisivat tuoda omansa varmaan matkoilta, mutta luulenpa, että korkkivikaisen perjantaipullon korvaajaksi olisi marketeista parempi ostaa kotimaista olutta.