Siirry sisältöön

Grotesk Wine bar – Viinikuppila, jonne kannattaa mennä nälkäisenä

Tämä postaus sisältää kehuja. Mikäli kohdalle sattuu hyvää, sitä tulee kehua sen ansaitsemissä määrin, ei pisaraakaan vähempää. Etenkin silloin, jos kyse on maistuvasta viinistä, kuten Grotesk Wine barin tapauksessa. 

Screen Shot 2013-03-20 at 12.00.18 AM

Jokunen kuukausi sitten Groteskin kainaloon avatulla wine barilla on viinilista, joka sisältää liudan maistuvia pullotteita. Mikä parasta, alle satasen viinit liikahtavat laseittain; ansiokas lähtökohta viininjuomiselle. Baari on kuitenkin paljon muutakin. Ennen kaikkea ravintola, jonka tarjoama kekseliäs pikkuruoka velvoittaa tilaamaan pari annosta lisää, ja tietenkin pari niiden päälle.

Salin puolella isännöivät Koirasen Pekka ja Lehtosen Taneli. Monesta huippupaikasta tuttu Koiranen on vaihtanut silmin nähden vapaalle, kuten omistajan pirtaan vain sopii. Näkymätön kravatti ei kiristä. Vierailija otetaan vastaan mutkattoman lämpimästi, vieraanvaraisesti, mutta ilman ylimääräistä häslinkiä. Rotsi naulaan ja lasiin viiniä. Avot. Herrat ovat napanneet kaupungin pinnan alla väreilevästä ilmapiirin muutoksesta kopin. Vähemmän seremoniallista hienostelua, enemmän mutkatonta maistuvuutta. Helsinkiä hellitään.

Piisin puolella häärii Markus Kauppinen, joka osaa hommansa, mikäli työskentelytilaa voi ylipäätään kyökiksi kutsua: Wine barin keittokulmaus näyttää etäisesti kiinalaiselta työsuojelusrikkomukselta. Kokit vääntävät annoksia yksittäisellä partiolaisten suosimalla keittolevyllä ja heiluvat terävine veitsineen tavalla, jonka vain ammattilaiset osaavat. Markuksen mukaan työskentelyssä on kyse rytmistä, jonka oppiminen on vienyt aikansa. Jos toinen kokeista valmistaa kylmänä tarjottavaa ruokaa, toisen on parasta keskittyä lämpimään, koska muuten joku saa puukosta ja kuolee, sillä tilaa on saman verran kuin kalliolaisen vuokrakämpän keittokomerossa.

Kauppisen sapuska on tikissä. Yllättävyyttä tavoittelevaa, toki, mutta taidolla valmistettua. Hinta on kutsuva liki seireenimäisyyteen asti: kahdeksan ruokalajin menu lähtee 44 eurolla. Kyllä, kyse on enemmän suupalan kokoisista annoksista kuin perinteisistä annoksista, mutta yhdistämällä kokonaisuuteen juustot, jotka Pitkänsillan toisella puolella asuva chef käy valikoimassa käsikopelolla Lentävän Lehmän valikoimista, pitkä illallinen tulee hoidetuksi sopuhintaan samalla istumalla.

Lohta, silakkaa, punajuurta, kanansydämiä, kateenkorvaa ja sen sellaista. Kuulemma toisinaan myös siansaparoa, joskaan ei niinä kertoina, joina minä olen pistäytynyt. Edukkaampia ruhonosia, mausta tinkimättä. Ostajan kukkaro kiittää hinnoista, suu mauista. Nokkelasti laadittu linjaus.

Kaiken kukkuraksi paikan tunnelma toimii. Omistajat ovat läsnä, kynttilöiden liekit lepattavat, pannut sihisevät ja ihmiset pälättävät. Jos suora puhe sallitaan ja miksipä ei sallittaisi, Wine bar tuntuu toimivan kokonaisuutena paremmin kuin sen isoveli Grotesk, jonka palaset eivät ole jostain syystä koskaan loksahtaneet minun kohdallani lopullisesti paikoilleen.

Joka tapauksessa, on syytä todeta, että Helsingin kivisessä sydämessä on uusi visiitin väärti paikka. Astu sisään ja tilaa viiniä ja ruokaa, kynnys on matalampi kuin uskotkaan.

Photo 19.3.2013 19.37.25 Photo 19.3.2013 19.32.28 Photo 19.3.2013 18.51.53 Photo 19.3.2013 18.23.17 Photo 19.3.2013 20.01.16Photo 19.3.2013 20.57.23

3 Comments Post a comment
 1. Hihittelin aaneen metrossa naita hauskasti kirjoitettuja hyvia uutisia lukiessa!

  Koirasille terveisia:)

  20 maaliskuun, 2013
 2. Viinipiru #

  Kiitti Jaakko, terveiset Kowloon walled cityyn sun tähtiravintolaasi!

  20 maaliskuun, 2013
 3. Buu, me vaan juotiin (lue: köyhäiltiin), olisi selkeesti pitänyt myös syödä! Tosin annan miinusta aina, jos ravintolassa on too obvious ikeaa..

  7 huhtikuun, 2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: