Siirry sisältöön

Kommentti virkamiehen lausuntoon päivän Hesarissa

”Lakihan henkii vuoden 1932 kieltolain jälkeistä aikaa. Alkoholielinkeino on nyt hyvin vahva ja sillä on vahvat lobbarit. Ennen oli vain Alko”, johtaja Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo. -HS

Onko alkoholielinkeinolla johtajan mainitsemia vahvoja lobbareita? Panimoliitto lienee Suomen aktiivisin alkoholialan toimija. Sen budjetti on murto-osa alkoholipoliittisia tiukennuksia lobbaavan Ehyt ry:n budjetista, joka ei ole ainoa alkoholipoliittisia tiukennuksia lobbaava päihdejärjestö.

Myös Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys pyrkii vaikuttamaan alkoholipolitiikkaan. Sen budjetti ei liene kovinkaan suuri, sillä yhdistyksen muskeli näyttää riittävän lähinnä julkilausumien muotoiluun ja kansanedustajien tapaamiseen. Budjetti liikkunee korkeintaan kymmenissä tuhansissa.

Johtaja Paaso unohtaa mainita lobbausta harrastavan toimijan, jolla on näkyvä rooli sekä julkisen mielipiteen muokkauksessa että sitä tukevan tutkimuksen toteuttamisessa. Vaikka sadan miljoonan budjetilla toimiva THL ei keskity vain alkoholiasioihin, voimasuhteet lienevät selvät. THL:n linjaa voi luonnehtia toimialan vastaiseksi.

Johtaja Paaso ei mainitse myöskään omaa työpaikkaansa, sosiaali- ja terveysministeriötä. Ministeriöillä on miljardibudjetti ja se pääsee osallistumaan lakiuudistuksen valmisteluun asiantuntijana. Ministeriön näkökulma alkoholikulttuuriin on ollut kielteinen.

Yhtälössä on mukana myös johtajan mainitsema valtionyritys Alko, jonka hallituksessa istuu Ehyt ry:n toiminnanjohtaja. Alkon toiminnan ytimessä on ajatus tiukasta päihdepolitiikasta ja se puolustaa olemassaoloaan vastustamalla alkoholikaupan liberalisoimista.

Mukavaa, että alkoholielinkeino näyttää alkoholiasioista vastaavan ministeriön johtajan silmissä ”hyvin vahvalta”. Numeroiden valossa voimasuhteet muistuttavat kirpun ja elefantin kohtaamista.

3 Comments Post a comment
  1. P. Neponen #

    Vaikkei alkoholiyhtiöillä olekkaan kovin suuria rahoja käytössään on heillä silti vahva lobbausvoima. Aseeksi on nimittäin keksitty some; viinalle persoa kansaa ja #byroslavia-sumuverhoa hyväksikäyttämällä saa helposti kansanjoukon agitoitua myyntirajoituksia tai haittaverotusta vastaan. Hyvin sytytettyä someraivoa ei saa edes faktoilla sammutettua.

    27 elokuun, 2015
  2. Viinipiru #

    Se on totta. Somea tosin käyttävät myös alkoholivastaiset toimijat. Lisäksi he saavat kohtuullisen usein viestinsä julki valtamedioissa, mitä ei juurikaan tapahdu esimerkiksi Panimoliiton julkaisujen kohdalla.

    27 elokuun, 2015
  3. jarmo löfgren #

    Ajatelkaa mikä työllistävä ja kansantaloutta vahvistava, kasvattava voima olis jos saisi mainostaa ja nauttia,siis alkoholia vapaasti niin kuin SIVISTYS MAISSA tehdään ilman poliitikkojen ja kirkon saarnoja.

    28 elokuun, 2015

Jätä kommentti