Siirry sisältöön

Natural vinoa Chilestä

Piru pistäytyi maistelemassa todennäköisesti maan rouheinta natural vino -kattausta Funky Wine Importsin Jarnon järkkäämässä eventissä. Blogosfääriä seuranneet ovat kuluneina parina vuotena huomanneet, että keskustelu ja ajoittain kinastelu luonnonmukaisista viineistä on on ollut näkyvästi framilla ja skene on selvästi nousujohteessa. Myös natural wine -tuottajien määrä on kasvanut, vaikka suuresta volyymista on turha puhua. Näin olkoon jatkossakin; massamarkkinoiden jutuksi käsityöllä ja pieteetillä valmistetuista viineistä ei ole, eikä tarvitsekaan olla.

Mistä natural viineissä sitten on kyse? Valmistus- ja ajattelutavasta, joka asettuu modernin teknologisoituneen viinin vastapooliksi, missä avainsanoja ovat tasalaatuisuus ja kuluttajalähtöisyys. Natural viinissä viinintekijä toimii tuotantoa kontrolloivan insinöörin sijasta enemmänkin viinin syntymää avittavana kätilönä. Luonto hoitaa suuren osan valinnoista. Jos säät ovat armottomia, se maistuu pullossa ilman maskeerausta. Autenttisuus ja alkuperäisyys ovat siten tärkeämpiä arvoja kuin tasainen laatu. Pullotteiden vuosikertaerot ovat suuria, mikä ei ole omiaan vähentämään viinifriikkien kiimaa. Tarjolla olevat maut ovat poikkeuksellisen kiehtovia, toisinaan jopa shokeeraavia.

Alla tasting note chileläisestä natural viinistä. Kyllä vain, skene on levinnyt Chileen asti. Piru on mielissään, sillä mitä enemmän viinimaailmaan saadaan monipuolisuutta ja vaihtelua, sitä paremmassa jamassa löytöretkeilyä harrastava kuluttaja on, ja sitä vähemmän teolliset tuottajat voivat pistää ’ympäristön ja ilmaston saneleman pakon’ piikkiin suosimiansa valmistusmetodeja.

Clos Ouvert, Huasa 2008

Viini on valmistettu paikallisesta País-lajikkeesta (josta ei väitteiden mukaan pitäisi saada laatuviiniä) Chilen Maule-laaksossa, ilman alueelle tyypillistä keinokastelua. Lopputuloksena on hailakan värinen ja aavistuksen samea punaviini, joka on valmistettu carbonic maseration tekniikalla, joka on tuttu Ranskan Beaujolaisista.

Tuoksu on runsas, mutta samaan aikaan raikas. Tuoretta vadelmaa salmiakkiin taittavalla viballa, höystettynä marsipaania muistuttavalla aromilla, joka lienee peräisin ranskalaisista tynnyreistä. Mene ja tiedä. Jännittävä viini, joka on samaan aikaan älyttömän hillitty ja antavan runsas.

Keskitäyteläinen maku seuraa tuoksua. Se on kulauteltavan hapokas vailla havaittavia tanniineja. Lievä jäännössokeri maistuu, mutta se ei tee paketista piiruakaan vähemmän raikasta. Punaiset marjat pyörivät kielellä vielä pitkään kulautuksen jälkeen. Parhaimmillaan aavistuksen viileänä. Ja aivot narikassa, jos Funkyn Jarnon kehoitusta on uskominen. Pahoittelut siis reduktionistiselta haiskahtavasta tasting notesta, mutta jollain tätä tykitystä on yritettävä jäsentää.

5 Comments Post a comment
 1. Hyvä Viinipiru,

  Kyllä uudessa maailmassakin osataan viiniä tehdä ilman tasapäistävää viljelyä ja valmistusta.

  Hyvän ja aidon viinin tunnistaa siitä, että analysointi loppuu ja nautinto alkaa. Todellakaan kyseessä ei ole aivojen narikkaan jättämisestä, vaan ajattelun vapauttamisesta laajempaan yhteyteen kuin suppeaan viinin analysointiin. Alkuviinit (natural wine) ovat huonoja arvioitavia perinteisen viinisanaston ja maistelutekniikan keinoin. Nämä viinit ovat nimenomaan kuluttajille, joita kiinnostaa ruoan ja juoman alkuperä. Mihin on hävinnyt gastronomia? Maisteluviinit ovat ihan eri urheilulaji…

  Ja miksi pullon etiketissä mainitaan vuosikerta, jos niissä ei ole tarkoitus olla eroja tasalaatuisuuden näkökulmasta. Itseasiassa vuosikertataulukoiden lukemiseen käyttämän ajan voi käyttää paremmin nauttimalla aitojen viinintuottajien ”huonoja” vuosikertoja. Onko joku esim. maistanut Chaven 2002 Hermitagen? Viini on järisyttävän hyvä ja maksaa puolet ”hyvään” vuosikertaan verrattuna.

  Alkuviinien makujen ollessa ehkä shokeeravia aluksi ja näin ollen ei ”kuluttajalähtöisiä”, mutta tarkemmin ajatellen tuottajat nimenomaan välittävät ympäristöstään ja viinejään nauttivista kanssaihmisistä viljelemällä viinitarhansa ilman kemikaaleja ja myös valmistavat viininsä ilman kemikaalien apua.

  Ps. Itseäni kovasti kiinnostaa aihe; Viinin laatu. Kuulen usein sanottavan, että viinit eivät ole tasalaatuisia. Mitä sillä itseasiassa tarkoitetaan? Toivoisin keskustelua aiheen ympärillä tapahtuvaksi. Jopa Cokis ei maistu samalta nautittuna lasipullosta tai muovipullosta, voidaanko tästä päätellä tuotteen olevan tasalaatuisuuden ulkopuolella.

  ystävällisin terveisin,

  Jarno Malmberg

  22 elokuun, 2010
 2. Viinipiru #

  Jep. Ajattelen asiasta aika pitkälti samoin kuin sinä.

  22 elokuun, 2010
 3. Jarkko #

  Mainio aiheeseen liittyvä artikkeli ja siihen liittyvää keskustelua:
  http://www.winesurf.it/index.php?file=onenews&form_id_notizia=754

  Osoite on sama, josta löytyy aikaisemmin keskustelun aiheena ollut Brunello di Montalcinon tuottajayhdistyksen puheenjohtajan haastattelu.

  25 elokuun, 2010
 4. Viinipiru #

  Grazie per Google Translate, sain kiinni jutun hännän päästä! Italialainen viinijournalismi taitaa olla aika hyvissä kantimissa

  25 elokuun, 2010
 5. Jarkko #

  Jep, italialaisessa viinijournalismissa on muutama helmi. Tämä winesurf.it on väärällään hyviä artikkeleita, mutta viiniarvosteluiden symbolisysteemi on vähän erikoinen. Tutustumisen arvoinen on myöskin enogea.it, varsinkin viiniarvioiden ja niihin liittyvien johdantojen puolesta. Ja kirjoittajan reissukokemuksia kirjaava On the Road-osio on toisinaan todella hauska. Tekstit tulevat tosin sivuille viiveellä, koska kysymyksessä ovat paperiversionakin julkaistavan lehden sivut. Lisätään näihin vielä englanninkielinen Tong ja suomenkielinen viinipiru.fi, niin siinä on hyvä paketti etupäässä näillä kolmella kielellä toimivalle!

  27 elokuun, 2010

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: