Siirry sisältöön

Keskustele: tulisiko viinipaketti saada puolikkaana?

Screen Shot 2013-02-27 at 8.38.02 AM

Bloggaajakollegani Jani Kinnunen antaa Michelin-tähditetylle ravintola Ololle runtua tuoreessa Sivumaun postauksessaan. Kritiikkiä saavat Kinnusen toimesta osakseen niin palvelun kalseus kuin ruokalajien, noh, tylsyys, tarkemmin sanottuna wau-elämysten vaillinaisuus suhteutettuna laskun suuruuteen, omintakeisuuden puute, mutta myös vessan haparoiva siisteys ja pari muuta yksityiskohtaa. Kylmää kyytiä instituutioksi muodostuneelle huippuravintolalle, toden totta, mutta seikkaperäisesti argumentoituna. Suosittelen lukemaan suorasanaisen postauksen, jotta voit muodostaa oman näkemyksesi.

Kirjoitan työkseni myös ruoasta ja syön paljon ravintoloissa, mutta pidättäydyn tässä yhteydessä blogin nimen mukaisesti viiniin, koska haluan ulottaa Sivumaun aloittaman keskustelun viiniharrastajien syviin riveihin ja nostaa keskiöön artikkelissa ilmenneen viinipakettikeissin, tarkemmin sanottuna sen, ettei Olo ollut halukas tarjoamaan Sivumaun Kinnuselle puolikasta viinipakettia pyydettäessä, eikä ollut kykenevä perustelemaan linjaustaan.

Ruokailijan näkökulmasta puolitetun viiniannostelun perusteita ei tarvitse etsiä kaukaa: paatunut kulinaristi suosii talon valitsemia täsmäosumajuomia, koska luottaa sommelierin ja kokin yhteispeliin, mutta ei välttämättä halua juoda illallisen aikana pullollista viiniä, koska on matkalla teatteriin tai vastaavaan rientoon tai ei muuten vain halua tummentaa elämyksen kirkkautta humalluttavalla määrällä alkoholia, jonkalaiseksi artikkelissa mainittu seitsemän lasillista lasketaan.

Screen Shot 2013-02-27 at 9.01.07 AM

Kuva: Sivumaku / Kinnunen

Kinnunen nostaa perusteissaan aiheellisesti esiin suun turtumisen, siis sen, ettei ruokailijan paletti erottele viinillisen illallisen loppupuolella makujen täyttä ilotulitusta, koska maistaja on, noh, hutikassa. Ei erehdystäkään, käsissämme on ensimmäisen maailman asukkaita raastava vaillinaisen hemmottelun moraalinen dilemma, mutta aterian kustantaessa pariskunnalta kolmekin sataa euroa, odotusten on syytäkin olla korkealla. Tästä on vaikea olla eri mieltä.

Illallinen huippuravintolassa on toki ravinnon syömistä, mutta vasta toissijaisesti, niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin. Kyse on ravintolan näkökulmasta ensisijaisesti elämyksen myymisestä. Tästä seuraa, että vierailulle asetetut vaateet ulottuvat merkittävästi lautasen halkaisijaa laajemmalle pinta-alalle. Kompuroinnin seuraukset ovat raakaa matematiikkaa. Pettynyt asiakas ei todennäköisesti palaa ravintolaan.

Talous selittää myös ravintolan näkökulman viinipaketeissa. Puolikkaan viinipaketin sorsiminen pohjaa tietenkin rahaan, siihen löysään hirteen, jossa tähtipaikka roikkuu enemmän tai vähemmän. Juomien kate on ruokaa parempi. Asiakkaan toivotaan satsaavan niihin. Michelin-ravintolan pyörittämisen tuotto on melkoisen surkea suhteutettuna panokseen, siis tolkuttomiin työpäiviin ja huonosti nukuttuihin öihin, joita Olon tasoisen paikan pitäminen pinnalla vaatii. Olon keittiömestari Pekka Terävä on tästä elävä esimerkki, etenkin, koska on jatkuvasti keittiössä kauhan varressa, eikä tyydy johtamaan kokkiarmeijaansa rintamalinjojen takaa.

Kaikesta tästä huolimatta minulle jää epäselväksi, miksi talo ei voisi myydä puolikasta viinipakettia? Se myy asiakkaille yksittäisiä lasillisia, joiden valitsemiseen erilliseltä listalta tuhraantuu aikaa, mikä sitoo henkilökunnan resursseja. Lisäksi ravintola tarjoilee illallisia myös ihmisille, jotka juovat vain vettä.

Mutta mitä mieltä sinä olet:

Jotta kritiikki ei tulisi aiheettomasti yksilöidyksi yhteen toimijaan, pyydän lisäämään kommenttikenttään muita ravintoloita, joissa viinipaketin puolittaminen ei ole onnistunut. 

23 Comments Post a comment
  1. Tommi #

    Olen myös puolikkaiden viinipakettien puolestapuhuja ja suurinosa syistä tulikin jo yllä esiin. Puolustukseksi Oloa kohtaan, myöskään Chez Dominique ei enää tarjoillut syksyllä puolikasta pakettia (useasti aikaisemmin kyllä) ja helmikuussa myöskään Luomosta ei puolikasta pakettia saanut. Olossa olen kylläkin puolikkaan paketin saanut.

    27 helmikuun, 2013
  2. No hitto, todellakin pitäisi saada puolikkaitakin viinipaketteja!

    Vietimme taannoin mieheni kanssa romanttisen illan Gaijinissa, jossa söimme ja joimme menun viinipaketteineen. Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, ettemme edes kysyneet mahdollisuutta puolikkaaseen viinipakettiin – viinaanmeneviä kun olemme. Seuraavana aamuna heräsimme ihmettelemään, että miten ihmeessä olemme tulleet kotiin illalla. Että se siitä romantiikasta.

    27 helmikuun, 2013
  3. Ässä #

    7 ruokalajia ja siihen 7 ”annosta” täyttää alkoholin suurukulutuksen rajat sekä miehillä että naisilla..

    27 helmikuun, 2013
  4. PP #

    Toki ravintolan tulisi voida puolittaa viinipaketti. Kyse on voinut olla kassateknisestä asiasta, jota ei olla osattu selittää asiakkaalle. Saahan asiakas halutessaan hanavettä, kalliimman kuplaveden sijaankin. Olisi ollut mielenkiintoista tietää viinit. Näin olisi voinut katsoa sitä kuinka suuressa asemassa viinipaketti on katetuottomielessä. Tällaista kokemusta ei silti kannata nostaa liian suureen asemaan, sillä syynä saattaa olla yksittäistapaus, tiedonkulkuongelma, viinivastaavan iltavapaa etc.

    Ravintolat ja niiden henkilökunta ovat asiakkaita varten eikä toisin päin. Pekka Terävä on yksi mukavimmista ja ystävällisimmistä Keittiömestareista jonka tunnen, enkä usko hänen olleen hyvillä mielin luettuaan joustamattomuudesta viini-asiassa ja uskon että tilanne on jo korjattu.

    27 helmikuun, 2013
  5. J-P #

    Kyllähän tilanne on niin, että paketti pitää saada puolikkaana, ravintolasta riippumatta.
    Ainut syy olla myymättä puolikasta on eittämättä raha. Evään ja viinin liitolla sitä ei voida perustella, sillä kyllä puolikaskin riittää per annons aivan mainiosti. Henkilökuntaa puolikas rasittaa eittämättä suunnilleen yhtä paljon kun kokonainenkin.
    Siinä olen myös samaa mieltä, että nousutumut otan monesti paljon mielummin jossain muualla kun ravintolassa.
    Ilolla olen huomannut, että myös täältä keskisestä-suomesta alkaa saamaan myös alkoholittomia vaihtoehtoja menun kylkeen ja ne on jopa ihan harkittuja siten, että oletettavasti sopivat yhteen(tai mistäpä minä oikeesti tietäisin, sillä viiniä mä kuitenkin aina otan). -JP

    27 helmikuun, 2013
  6. Viinipiru #

    Avasin kommentoinnin hetkellisesti täysin vapaaksi (ei tarvita tällä hetkellä moderointia, katsotaan alkaako sataa spammia hetimiten). Hyvän keskustelun lähtökohta on viestinnän välittömyys, sori että mainiot kommenttinne joutuivat odottamaan hetken lämpiön puolella…

    Dominique ja Luomo mainittu myös puolittamisongelmaisten joukossa Tommin toimesta. Olossa on puolitettu hänelle. Tämä on erikoinen homma, vaihteleeko käytäntö päivästä toiseen?

    27 helmikuun, 2013
  7. Viinipiru #

    Pirun Facebookin puolella erään huippupaikan kokki tuumasi, että laki velvoittaa myymään myös puolikkaita viinipaketteja. Tämähän käy mielenkiintoiseksi…

    27 helmikuun, 2013
  8. Viinipiru #

    Twitterin käyttäjille, toinen kollegani Mikko Kosonen aloitti Twitterissä #viinimenugate -hashtagin, jossa keskustelu jatkuu

    27 helmikuun, 2013
  9. Ässä #

    Luomossa olen käynyt viimeksi loppukesästä ja silloin vielä puolikas tarjoiltiin!

    27 helmikuun, 2013
  10. J-P #

    Finlex tietää asiasta seuraavaa:

    ”Alkoholijuomaa saadaan anniskella kerrallaan vain yksi annos (perusannos). Aterian yhteydessä saadaan anniskella samanaikaisesti useaa alkoholijuomaa. Anniskelu seurueelle on sallittu pulloittain tai muissa myyntipakkauksissa.

    Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4 senttilitraa, mutta niitä on anniskeltava myös 2 senttilitran annoksina. Hotellihuoneeseen kuuluvalla anniskelualueella perusannos voi olla 5 senttilitraa, jos anniskeltava juoma on pakattu tämän kokoiseen pienoispulloon.

    Mietojen alkoholijuomien perusannos on 8 senttilitraa, mutta niitä on anniskeltava myös 4 senttilitran annoksina.”

    27 helmikuun, 2013
  11. Tuplaespresso #

    Johan seitsemän lasillista viiniä turruttaa useimpien asiakkaiden makuaistinkin niin, että viimeisten ruokalajien kohdalla alkaa sen alkoholimäärän jälkeen olla jo ihan se ja sama, tarjoaako ravintola huolella ja taidokkaasti tehtyjä erikoisherkkuja vaiko edellisviikon hyllynpyyhkeitä. Olen yleensä ratkaissut tämän ongelman siten, että olen jättänyt viinilaseihin reilun määrän juomaa. Tosin suomalaisravintoloiden alkoholihintojen osalta se vasta onkin alkoholin väärinkäyttöä.

    27 helmikuun, 2013
  12. Viinipiru #

    Meillä on sata äänestäjää kasassa. Heistä kolme on sitä mieltä, ettei asiakkaalle tule sallia puolikasta viinipakettia. Enemmistö on eri mieltä. Uskallan tämän pohjalta sanoa, että linjausta kannattaa hienosäätää.

    27 helmikuun, 2013
  13. PP #

    J-P:lle; 4cl tarkoittaa väkeviä alkoholeja (Viinat etc.) ja 8cl tarkoittaa väkevöityjä viinejä (Port-viinit etc.) Viinin perus annos on edelleen se 12cl. Toki lakia soveltaen 6cl. annos viiniä tulisi kaataa. Ihan tiedoksi että useat huippuravintolat kaatavat isommissa (5-9 viiniä) viinipaketeissa aika usein 8-10cl. kaatoja vaikka asiakas odottaa saavansa 12cl. Ja esim. laivoilla klo 23 jälkeen jokaisessa drinkissä on 3,5cl alkoholia 4cl sijaan. Että näin. Mutta kuten sanoin, ehdottomasti asiakkaan tulisi halutessaan saada puolikas paketti. Toinen kysymys on sitten se mitä siitä veloitetaan. 50%-100% alkuperäisestä paketista.???

    27 helmikuun, 2013
  14. Teemu S. #

    Silloin harvoin kun olen puolikkaan viinipaketin halunnut niin se on kyllä onnistunut jokaisessa paikassa missä olen käynyt syömässä Suomessa ja maailmalla. Ja hyvä näin.

    Olossa minua on aina ketuttanut heidän todella pienet annokset (arvioisin 2-8cl) viinien osalta viinipaketeissa, joten voisiko tässä olla syy miksei puolikkaita annoksia haluta tarjota? Asiakkaan lasin pohja tuskin kostuisi ja voisi olla nolo tilanne myös tarjoilijalle kaataa vain puolikas tippa viiniä lasiin. Eli todellisuudessa niin pientä annosta ei voi kaataa ja asiakas saisi puolikkaalla hinnalla saman määrän kuin täyden hinnan maksettuaan!

    Ruoka on ollut Olossa aina loistavaa kuten myös viinien laatu ainoastaan tuo älytön pihtailu määrän kanssa on saanut minut raivon valtaan kerta toisensa jäljeen. Joten suosittelen ehdottomasti tilaamaan viinit kyseisessä ravintolassa pulloittain 😉

    27 helmikuun, 2013
  15. KKouri #

    Helppo vastaus: Kyllä.
    Asiakaspalvelullinen perustelu tuli blogissa jo hyvin esille.

    Taloudellinen perustelu: Jos on vaara että asiakas jättäisi kokonaan paketin ottamatta, vaihtoehto PITÄÄ saada myytyä. Tässä ei ole kyse siitä että omaa tuotetta ns pantaisiin halvalla koska ei alennuksesta puhuta vaan myytävästä määrästä.

    27 helmikuun, 2013
  16. Esim. CD:ssa maksoin kuuden ruokalajin puolikkaasta viinipaketista 65 euroa, kun koko setti olisi ollut 115 euroa. Käypä hinnoittelu. Usein on ollut ihan puolikas hintakin.

    27 helmikuun, 2013
  17. Nimetön #

    Esimerkkinä otettakoon Suomen ainoa kahdella Michelin Tähdellä varustettu Chez Dominique! Siellä viinipaketin puolittaminen ei myöskään onnistunut. Syyksi ilmoitettiin, ettei kuulu tapoihin…

    27 helmikuun, 2013
  18. Nimetön #

    Eihän kaikkea ole tietenkään pakko juoda loppuun. Tämä tiedoksi lähinnä niille jotka pelkäävät humaltuvansa.

    27 helmikuun, 2013
  19. Nimetön #

    Alkoholin ja ruoan katteessa ei yleensä ole juurikaan eroa. Ruoan tarjoiluun liittyy kyllä enemmän työtä (kokki ja tarjoilija). Pelkona puolikkaiden viinimenuiden tarjoilussa on euromääräisen ostoksen pieneneminen eli paine hintojen nostoon olisi väistämätön, mikäli puolittamisesta tulisi trendi. Terveisin, Kai Autio

    27 helmikuun, 2013
  20. Jussi Laakso #

    No lyhyt näköistä on toiminta jos puolikas viinipaketti ei onnistu. Tosin harva sitä taitaa osata pyytää..

    27 helmikuun, 2013
  21. Tinde #

    Ilokseni olen voinut havaita että alkoholittomat juomapaketit ovat lisääntyneet ja ne ovat hyviä. Esimerkiksi viime syksynä kun olimme autoilemassa Tampereella niin C tarjosi niin hyvän mehupaketin että ei tullut viiniä ikävä.

    28 helmikuun, 2013
  22. Liisa #

    Ravintolan näkökulmasta puolikkaat paketit ovat vain hyvin vaivalloisia: jonkun kun täytyy kaataa ja esitellä kaikki viinit, oli lasillinen sitten minkä kokoinen tahansa. Viinilasien koot on kyllä yleensä ajateltu niin, että ne voi ruokailuun kuluvassa ajassa juoda pahemmin humaltumatta. (esim 7 ruokalajiin kuluukin useampi tunti) Toki ravintolan intressissä on asiakkaan miellyttäminen, mutta vertailun vuoksi, mitä ajattelisitte puolikkaan ruokapaketin pyytämisestä? (Sama vaiva kun sen valmistamiseen ja tarjoiluun kuluu silti.)

    25 maaliskuun, 2013
  23. Niin, ravintolan näkökulmasta. Viinin kaataminen ja etiketin lukeminen ei nyt ole sen luokan suorituksia, että pienemmällä määrällä tehtynä se alkaisi stressata tai viedä voimia. Mielestäni ruokapaketin puolitusta ei voi verrata tähän. Alan hämmentyä, kuinka vaivaannuttavalta asiakkaan palveleminen alkaakin näyttää näiden keskustelujen pohjalta. Itsekin olen tehnyt sitä monta vuotta ja uskon ymmärtäväni asiakaspalvelun päälle. Lisäksi on ärsyttävää katsoa, kun menun puolivälin ohittamat pöydät alkavat notkua jämälaseja. Puolikas viinimäärä riittää täysin kattamaan sen arvon, minkä se ruoalle pystyy antamaan. Se kaadetaan, kun pyydetään ja pulinat pois.

    26 maaliskuun, 2013

Jätä kommentti