Alkon kommentointia ”torjunta-aine -gateen”
”Julkisessa sanassa on uutisoitu Ruotsissa julkaistuja tutkimustuloksia viinien sisältämistä kasvinsuojeluaineista. Tutkituista viineistä (005312) J.P Chenet Cabernet-Syrah sekä (560638) Les Fumées Blanches ovat myynnissä myös Alkossa. Tuotteista mitatut jäämäpitoisuudet ovat erittäin pieniä, 0,4-1,4 % viinirypäleille sallituista korkeimmista kasvinsuojeluainepitoisuuksista.
Viinien sisältämille kasvinsuojeluainejäämille ei ole EU:ssa asetettu virallisia raja-arvoja. Tuoreiden viinirypäleiden kasvinsuojeluainejäämille on kuitenkin määritetty suurimmat sallitut pitoisuudet ja niitä sovelletaan yleensä sellaisenaan viineihin. Raja-arvojen soveltaminen suoraan viiniin ei kuitenkaan ole yksiselitteistä, koska viinin valmistusprosessissa kasvinsuojeluaineet jäävät suureksi osaksi hiivaan ja rypäleiden kuoriin eivätkä joudu viiniin.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) ja Alko ovat tutkituttaneet viinejä monijäämämäärityksellä, joka havaitsee yli 200 kasvinsuojeluainetta. Viineistä löytyy säännöllisesti pieniä jäämiä kasvinsuojeluaineista. Määrät ovat kuitenkin yleensä niin pieniä, että ne eivät johda suurimman sallitun määrän ylitykseen sellaisella päivittäisellä viinin kulutuksella, jonka ei oleteta aiheuttavan alkoholista johtuvia haittoja.”
Ruotsalainen Kalla Fakta -ohjelma sortui kukaties lievään skandaalihakuisuuteen raportoinnissaan. Internet-todellisuuden valuvikoja, pahoittelut osuudestani. Toivottavasti aiheen ympärillä käytävä eloisa keskustelu on silti vaivan väärti. Eräs seikka ei muutu: mitä vähemmän altistumme ei-toivotuille kemikaaleille ruoassa ja juomassa, sitä parempi. En laske kasvinsuojeluaineita osaksi ihanteellista ravintoympyrää. Toisaalta, en halua syödä esimerkiksi homeisia hedelmiä. Kauhun tasapaino löytynee jostain välimaastosta. Ylläolevan perusteella kriittiset kakkulat kannattaa pitää mieluummin nenän päällä hedelmähyllyillä kuin viinihyllyillä.