Siirry sisältöön

Viron viinan salainen hinta?

viinaa

Kuinkahan kannattavaa tuontiviinan ammattimainen trokaaminen on? Ei siksi, että olisin erityisen kiinnostunut aloittamaan uutta liiketoimintaa. Minua kiinnostaa voittoprosentti suhteutettuna riskitasoon, koska siitä voi tulkita yleisellä tasolla laittoman toiminnan houkuttelevuutta ja pyrkiä hahmottelemaan sekä ammattimaisen trokauksen nykytolaa että tulevaisuuden mahdollisuuksia. Pyöritelläänpä numeroita.

Menestyvä trokari tarvitsee asiakasverkoston, jolla on kova jano. Jos ajatellaan, että trokarin asiakkaana on 20 rappioalkoholistia, joista kukin ostaa pullon vodkaa päivässä, se tekee 140 pulloa viikossa. Viinaa pitää tietenkin myydä halvemmalla kuin Alkossa, jotta asiakkaat ostavat, joten sanotaan, että 5€:a maksava 0,5 litran pullo myydään auton takakontista 9€:lla. Pullokohtainen voitto on 4€:a, miinus Viron keikan kulut. Koska viinaa haetaan kerralla satoja pulloja, investointi kuolettuu nopeasti. Oletetaan, että pullokohtainen voitto on kustannusten jälkeen 3,50€.

Kerrotaan summa 140:llä, jotta saadaan viikkovoitto ja vielä se neljällä, jotta tiedämme kuukausivoiton, joka on 1960€, tietenkin verottomana käteen. Jos asiakkaita on 40, tuotto on 3920€, joka vastaisi verollisena ainakin kuuden tuhannen ansiotuloja.

Pelkästään Helsingissä on melkein 4000 asunnotonta, mikä on valitettavasti käytännössä melkeinpä synonyymi päihdeongelmaiselle. Mikäli näistä muodostuu noin 1500 potentiaalista päivittäistä asiakasta, voidaan laskea, että pelkästään Helsingin puliukkomarkkinoilla olisi tilaa 75 täyspäiväiselle huipputrokarille, jotka myisivät kuukaudessa 21.000 litraa viinaa ja huimat 504.000 litraa vuodessa. Kuten tuontiviinan kohdalla on tapana, verorahat päätyvät Viroon, haitat jäävät Suomeen.

Laskelmat on kaiken lisäksi tehty alakanttiin, koska pieni pullo vodkaa ei ole riittävä päiväannos rappiojuopolle. Kun puhutaan koko Suomesta, muiden kaupunkien jepeistä, tavallisista tallaajista, maaseudun kimppaostajista, firman kesäjuhlien järjestäjistä ja kaikista muista harmaalle alueelle jäävistä, valtion menettämät verotulot kasvavat samassa suhteessa kun laittomuudet. Kyse ei selvästikään ole vain rahasta.

Ajatellaanpa vielä politiikan sivuvaikutuksia. Pimeän viinan hallussapito ei ole laitonta, mutta sen myyminen on laskelman valossa melko kannattavaa, mikä tekee siitä kiinnostavan bisneksen rikollisuudelle. Pimeän viinan kauppaaminen siirtynee ainakin osittain organisoidun rikollisuuden käsiin, ellei se ole jo siirtynyt. Tallinnan ja Helsingin hintaero rikastuttanee tahoja, jotka ovat aiemmin käyneet laitonta pillerikauppaa ja salakuljettaneet amfetamiinia. Kyseessä on no-brainer, sillä viinabisneksen riski on matala ja markkinat ovat janoiset. Tuotoista kertynyttä käyttöpääomaa voidaan investoida toiminnan laajentamiseen, jolloin yhteiskunnan kärsimä kokonaisvahinko jää suureksi kysymysmerkiksi.

Kun tähän lisätään, että alkoholin ulkomaantuonti on ajanut laillisen liiketoiminnan ahdinkoon, kuten ravintola-alalta ja panimoteollisuudesta kantautuneet uutiset kertovat, ollaan jännän äärellä. Ravintoloissa nautittu alkoholin määrä on jo nyt EU:n matalimmalla tasolla ja suuret suomalaiset panimot ovat joutuneet irtisanomaan lyhyen ajan sisällä ilman poikkeusta (vaikka lama-aikana yleensä juodaan enemmän kuin nousukaudella).

Satoja miljoonia päätyy valtion kirstun sijasta rikollisten taskuun. Mahdollisesti tuhannet ihmiset jäävät työttömiksi. Ravintolakulttuuri päätyy alennustilaan. Missä on vastuullisuus? Hallituksen toistuvia alkoholiveron korotuksia, joilla verokertymätavoitetta pyritään täyttämään, ei voida pitää vastuullisina, koska vaje on alkujaankin korkeiden hintojen aiheuttama. Typeryyden määritelmän se kyllä täyttää.

Tätä karkeaa hahmotelmaa voi lukea osviittana pimeän viinabisneksen todellisesta suuruudesta, kannattavuudesta ja lainsäätäjien mahdollisuuksista voittaa ottelua ilman merkittäviä muutoksia nykyiseen asetelmaan. Tilanne ei näytä hyvältä… Tai sitten se näyttää oikein hyvältä, jos tilannetta katselee roiston näkökulmasta.

13 Comments Post a comment
 1. Ilmo Ilminaattori #

  tähän ongelmaan on hyvin helppo ratkaisu! Alennetaan alkoholiveroa suomessa ja avataan väkiviinojen myynti päivittäistavarakaupoille! Lopputulos: ei enää ”laitonta” trokaamista halvoista naapurivaltioista -> viinan myynnin räjähdysmäinen kasvu suomessa –> lisää rahaa valtionkassaan. tietenkään suomen kultaiset päättäjät eivät tätä tajua mutta annetaan nyt ilmainen vinkki.

  4 helmikuun, 2014
 2. testi #

  Jos toiminta olisi yhtä kannattavaa kuin tekstissä annetaan ymmärtää tämän luulisi näkyvän Alkon myynnin romahtamisena. Jännästi Alkon myynnissä ei isoja muutoksia ole tapahtunut.

  4 helmikuun, 2014
 3. Viinipiru #

  Testi, Alkon myynti on laskenut. Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, mutta kun teknologinen mahdollisuus syntyy (rajat auki ja halvat hinnat), kulttuuri kyllä seuraa perässä (tuontia sekä laillisena että laittomana). Voi olla, että numeroni ovat vääriä, olisiko sinulla tarjota tarkennuksia?

  4 helmikuun, 2014
 4. Heikki #

  Laskussapa hyvinkin on Alkon viinan myynti.

  Vuosi 2011:
  17,7 milj. litraa 100% alkoholia

  Vuosi 2012:
  17,46 milj. litraa 100% alkoholia

  Vuosi 2013:
  16,8 milj. litraa 100% alkoholia

  Alkon sivuilta tarkistettuna: http://www.alko.fi/alko-palvelee/alko-numeroina/myynti-tuoteryhmittain1/

  5 helmikuun, 2014
 5. Juippi #

  Noh.. Numeroista niin lonkku maksaa noin 14€ laaatikko Virossa niin Trokarien ulosmyynti hinta on n.25€/ltk (alkossa yli 50€), et kivalla voitolla ja siltikin yli puolet halvempaa kuin alkossa! :))

  5 helmikuun, 2014
 6. Niin totta! Postailin joskus vastaavaa ja tuli uhkauksia lakimiehille ja rosikseen. Mutta noi määrät on keskitasoa alempana. Juttelin yhden trokarin kanssa niin kannattaa käydä Tallinassa parturissa 600 km päästä!

  5 helmikuun, 2014
 7. Tapani Nieminen #

  Tasaamalla viina veroa mallilla: Viroon +15% Suomeen -15% menee bisnes tuonti kannattamattomaksi, mutta omaan käyttöön vielä kannattavaa.

  5 helmikuun, 2014
 8. Miika #

  Käyttäisin esimmerkkinä nuuskan myyntiä. Nuuskaa käytetty iät ja ajat suomessa, kun liityimen EUhun sen myynti kiellettiin. Se toi trokarit markkinoille, verorahat menevät Ruotsiin ja ongelmat Suomeen. Yksi viikonlopun reissu rahaa tulee satoja euroja ja pelko jäädä tullissa kiinni on minimaalinen. Kukaan ei käräytä trokaria, koska kukaan ei pidä nuuskan käyttö rangaistavana, joten miksi myynti olisi rangaistavaa? Maa on täynä urheilijoita, poliiseja ja sotilaita jotka käyttävät, niitä joita me pidämme roolimalleina. Sama on viinan kanssa, kukaan ei katso pahalla että viina on tuotu Virosta. Miksi maksaa juhlissa juotavasta alkoholista moninkertainen hinta. Jopa yrittäjät itse tuovat juomansa Virosta, eikö se ole heiltä itseltään pois? Jokin mättää alkoholipolitiikassa.

  5 helmikuun, 2014
 9. Viinipiru #

  Tapani, uskon että olet aivan oikeassa. Olisi kukaties tarve olla pragmaattinen.

  5 helmikuun, 2014
 10. Timo Nikku #

  Kyllähän sä nyt suurentelet tota asjata. Tollaisia trokareita, joilla on tollainen asiakaskunta ja niiden menekki, tuskin löytyy sormilla laskettava määrä tästä valtakunnasta.
  Mikäli olutloota ja litran viskipullo maksaisi suomalaismarketissa sen kohtuullisen 15 €,
  niitä ei enään kannattaisi lähteä ulkomailta roudaamaan ja valtio saisi sliti omansa, so
  eihän tässä meidän nykysysteemissä ole järjenhäivää ja vielä suunnitellaan laimennuksia
  ja tiukennuksia! HAH! Se siitä seuraa, kun naisia valitaan johtaviin-, päättäviin tehtäviin.

  6 helmikuun, 2014
 11. Viinipiru #

  Timo, esitin laskelman, siis mallin, en näkemystäni nykyisestä tilanteesta. Trokareita varmasti on, mutta kyse on ennen kaikkea tästä: jos malliin syötetyt numerot pitävät kutinsa edes karkeasti (en ole mikään tilastovelho, taisin melkein reputtaa kurssin yliopistossa), meillä on käsissämme merkittävästi suurempi ongelma kuin on tähän asti yleisessä keskustelussa ymmärretty. Ongelma, joka ei välttämättä katoa millään muulla tavalla kuin muuttamalla Suomen pään hinnanmuodostusta tai tekemällä perustavaalaatuisia muutoksia EU:n jäsenyysehtoihin.

  6 helmikuun, 2014
 12. Nita #

  Tämä kirjoitus tiivisti jossain määrin suomalaisen alkoholipolitiikan ongelmia. Antamasi laskutoimitus on vähän dramatisoiva, mutta yhtä kaikki oletuksen mukaan paikkaansapitävä ja siksi huolestuttava.

  Trokareita todellisempi viinarako on ihan tavalliset yksityiskäyttäjät. Järjestin juuri isoja sukujuhlia, joihin viina tuotiin, mistäpä muualtakaan, Virosta. Säästimme laskujen mukaan noin 1200 euroa tällä.

  Suomalaiset menevät koko ajan naimisiin, täyttävät pyöreitä, viettävät lakkiaisia ja kosteita jouluaattoja. En ole ollut varmaan ikinä sukulaisjuhlissa, joissa alkoholitarjoilut olisi ostettu Alkosta. Olisi kiinnostavaa, jos olisi olemassa tilasto, jossa olisi oikeat lukemat Viron viinarallista. Sellaista on tietysti todella haastavaa, jos ei mahdotonta saada.

  28 helmikuun, 2014
 13. naga moorits #

  Ja nämä vaan siitä kakkostrokarilta eli sataman läheltä ostettuina. Saarenmaan Selver-kaupassa oli iso viinapullo Säästukaart-bonuskortilla 4,95euroa kappale.

  7 toukokuun, 2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: